Deset jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini dobiće 8,4 miliona KM u okviru projekta “Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH”.

U okviru zajedničkog programa Vlade Švicarske i Ujedinjenih naroda, predstavnici jedinica lokalne samouprave potpisali su danas u Sarajevu Deklaraciju o saradnji, kojom su se obavezali da budu posvećeni principima dobrog upravljanja u lokalnim samoupravama i razvojnim planovima putem integrisanog modela upravljanja rizicima od katastrofa.

Uspostavljeno je partnerstvo sa deset jedinica lokalne samouprave u BiH – Banjaluka, Bihać, Bijeljina, Gradačac, Kakanj, Kalesija, Prijedor, Sanski Most, Srebrenica i Trebinje, u kojima će biti realizovane aktivnosti u oblasti smanjenja rizika od katastrofa, rekla je direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH, Barbara Detviler Šojer.

Cilj programa je rješavanje ključnih prioriteta u oblasti smanjenja rizika od katastrofa koje su utvrdile lokalne vlasti i različiti akteri u sektorima zaštita i spasavanje, obrazovanje, socijalna i dječija zaštita, zdravlje i poljoprivreda.

Detviler Šojer je istakla da će oko 600.000 građana imati koristi od potpisivanja ove deklaracije, ocijenivši da je ovo najobuhvatnija i najcjelovitija intervencija u oblasti smanjenja rizika od katastrofa u BiH do sada.

САРАЈЕВО, 17. ФЕБРУАРА /СРНА/ – Десет јединица локалне самоуправе у БиХ добиће 8,4 милиона КМ у оквиру пројекта “Смањење ризика од катастрофа за одрживи развој у БиХ”.

Zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a Suhrob Hošukamedov izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja Deklaracije jer su, kako je rekao, na taj način lokalne samouprave pokazale spremnost primjenjivanja klimatskih i socijalno-inkluzivnih principa u oblasti smanjenja rizika od katastrofa.

Hošukamedov je istakao da se, nažalost, vrlo često katastrofe mjere ljudskim gubicima i štetama, ali da je to pogrešan pristup.

Svaki dolar koji uložimo u prevenciju imat će povrat od šest dolara u slučaju katastrofe, rekao je Hošukamedov te ukazao na važnost adekvatnog planiranja razvoja koji će uslijediti kroz realizaciju tog projekta.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da tom gradu najviše prijete poplave, zbog rijeka Save i Drine, te istakao da je Gradska uprava opredijeljena da nastavi raditi na sprečavanju i prevenciji, posebno u smislu institucionalnog jačanja kapaciteta.

Pravimo centar za smanjenje rizika, koji će obuhvatati više od 4.000 kvadrata. Na jednom mjestu će biti smještene sve jedinice koje mogu doprinijeti i smanjenju rizika i saniranju štete, objasnio je Mićić.

Zajednički program provode UN agencije UNDP, UNICEF, UNESCO, UNFPA i FAO u partnerstvu s lokalnim vlastima.

Radio Gradačac / bhrt.ba