Najnovije vijesti

Gradačac pristupa regionalnom programu unaprjeđenja konkurentnosti

27/01/2016 | objavio Radio Gradačac
Gradačac pristupa regionalnom programu unaprjeđenja konkurentnosti
GRADAČAC

 

Program certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem, koji se od 2013. godine provodi u Federaciji BiH, instrument je koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu investicijskih potencijala, infrastrukture, usluga i informacija koje nude potencijalnim investitorima i postojećem gospodarstvu. Radi se jedinstvenom regionalnom programu za unapređenje konkurentnosti lokalnih samouprava koji se provodi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji. Namijenjen je općinama i gradovima koji imaju odgovarajuće kapacitete i strateški su opredijeljeni da unaprijede poslovni ambijent, privuku investicije i podstaknu razvoj lokalne ekonomije.

 

Načelnik općine Gradačac Edis Dervišagić potpisao je ugovor za certificiranje sa Regionalnom razvojnom agencijom REDAH. Kako se navodi na službenoj stranici općine Gradačac, općine i gradovi koji se uključe u program dobijaju regionalni rang konkurentnosti prema ocjeni kvaliteta usluga koje pružaju investitorima i privrednicima, konkretne smjernice za unapređenje poslovanja, kao i priliku da učestvuju u regionalnoj razmjeni najboljih praksi.
Certificirane općine se pozicioniraju kao najnaprednije u regionu i kvalifikuju se za podršku nacionalnih i međunarodnih institucija i donatora, uz aktivnu promociju na regionalnom i međunarodnom nivou. Interes jedinica lokalne samouprave za ulazak u ovaj proces je značajan i u tom smislu BFC Mreža Federacije BiH za povoljno poslovno okruženje nastavlja raditi sa općinama i gradovima na ispunjavanju uslova za certifikaciju.

 

Nakon općine Sanski Most koja je certificirana u 2013. godini do sada su ukupno 3 općine u Federaciji BiH dobile ovakav certifikat. Posljednje, općine Tešanj i Žepče, na samom kraju 2015. godine uspješno zaključili proces i postale općine nosioci certifikata sa povoljnim poslovnim okruženjem. Na putu do BFC certifikata općina Gradačac treba ispuniti 12 kriterija i više od 80 podkriterija. Proces evaluacije traje oko godinu dana i predviđeno je recertificiranje svako 2 godine.

 

 

Comments are closed.

YouTube