Najnovije vijesti

Gradi se zaobilaznica, uskoro početak radova na sanaciji tunela Ormanica

14/11/2018 | objavio Radio Gradačac
Gradi se zaobilaznica, uskoro početak radova na sanaciji tunela Ormanica
FBiH/BiH

 

JP Ceste Federacije BiH planiraju početak rekonstrukcije postojećeg tunela na Ormanici. Kako bi se omogućio nesmetan saobraćaj za vrijeme radova potpisan je sporazum između Općine Gradačac i ovog preduzeća o izgradnji zaobilaznice za vrijeme rekonstrukcije tunela na magistralnom put M 1.8 na Ormanici.

Radovi na zaobilaznici su u toku i izvode se na relaciji Srnice Donje-Špionica Centar (Općina Srebrenik). Ova dionica saobraćajnice duga je 1396m. Vrijednost radova iznosi 265.000 KM a izvođač je  JV JATA GROUP/HERING. Općina Gradačac za izgradnju ovog puta obezbijedila je 132.500 KM.

Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj će biti preusmjeren na ovu lokalnu cestu. Po završetku ove dionice i stvaranjem uslova za saobraćaj počet će radovi na rekonstrukciji pomenutog tunela, saopćeno je iz Općine Gradačac.

Tunel “Ormanica” se nalazi na glavnom putnom pravcu unutar općine Gradačac, na magistralnoj cesti M-1.8, dionica Pelagićevo–Srebrenik. Ovaj putni pravac zauzima vrlo značajno mjesto u cestovnoj mreži Bosne i Hercegovine, i na njemu se odvija vrlo živ promet s obzirom na veliki broj vozila. Ukupna dužina tunela je 247 metara, dok je širina 8,40 metara. Glavni projekat ne predviđa proširenje tunela, navodi se u Planu upravljanja okolišem i društvenim aspektima za projekat rehabilitacije tunela Ormanica koji je izradilo JP Ceste Federacije BiH.

Projekat Rehabilitacija tunela “Ormanica” jedan je od pod-projekata u sklopu Projekta modernizacije cestovnog sektora FBiH koji sufinansira Svjetska banka i EIB. Konačni cilj je dovođenje objekta u stanje u kome će njegova funkcija biti na nivou savremeno izgrađenih tunelskih objekata na cestama istog ranga.

 

Radio Gradačac / Općina Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube