Najnovije vijesti

Gradu Gradačcu svečano uručen BFC SEE certifikat

20/10/2022 | objavio Radio Gradačac
Gradu Gradačcu svečano uručen BFC SEE certifikat
GRADAČAC

U skladu sa Edicijom III BFC SEE Standarda u proteklom periodu napravljena je evaluacija Grada prema kriterijima standarda, najprije od strane certificiranih BFC SEE evaluatora a zatim i od strane verifikacijske komisije.

Grad je ocjenjen prema 10 kriterija odnosno 67 podkriterija, koji između ostalog stavljaju naglasak na unapređenje administrativnih procedura, strateško planiranje, aktivnu saradnju i komunikaciju sa privredom, promociju općine, transparentnost, ubrzano pribavljanje dokumenata i podataka za potencijalne investitore i slično.

Grad Gradačac je uspješno ispunio kriterije za recertifikaciju, pa je u skladu s tim zadržao regionalni BFC SEE certifikat (Business Friendly Certificate South East Europe). Ovime je Grad dokazao napredak što je rezultat konstantnog ulaganja i rada koji ulaže u poboljšavanje poslovnog okruženja

Priznanja Gradu Gradačac i ostalim općinama i gradovima su uručena na trodnevnoj regionalnoj konferenciji Core Days 2022: Partnerstvo za konkurentniji region, koja je održana u Dubrovniku.

Konferencija Core Days 2022 je održana uz podršku Njemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ i okupila je predstavnike vlada, institucija zaduženih za unaprjeđenje uslova poslovanja, lidere lokalnih samouprava, privrede i civilnog sektora, kako bi razgovarali o unaprjeđenju saradnje i razmjeni iskustava na sprovođenju ekonomskih reformi na nacionalnom i lokalnom nivou.

Kroz program Certifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) od 2012. je prošlo više od 100 gradova i opština iz Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Važeći certifikat koji traje tri godine trenutno imaju 44 lokalne samouprave.

Rdio Gradačac / Grad Gradačac

Comments are closed.

YouTube