Najnovije vijesti

Grupacija poslodavaca TK od Vlade FBiH traži da ne povećava cijene struje

22/11/2023 | objavio Radio Gradačac
Grupacija poslodavaca TK od Vlade FBiH traži da ne povećava cijene struje
Biznis

Skupština Grupacije poslodavaca Tuzlanskog kantona zahtijeva od Vlade FBiH da ne dozvoli bilo kakvo povećanje cijena električne energije u skorije vrijeme. U protivnom konkurentska sposobnost poslodavaca sa prostora FBiH doći će pod znak pitanja što će trenutno doprinijeti smanjenju izvoza, broja zaposlenih a u konačnici i do prestanka rada pojedinih poslodavaca.

Na sjednici Skupštine Grupacije poslodavaca Tuzlanskog kantona održanoj jučer, 21.11.2023. godine, usvojen je zaključak koji prenosimo u cijelosti:

Cijene električne energije čiji je isporučilac Elektroprivreda BiH do danas, u odnosu na 2021 godinu porasle su za 47%. 

Skupština Grupacije poslodavaca Tuzlanskog zahtijeva od Vlade FBiH da ne dozvoli bilo kakvo povećanje cijena električne energije u skorije vrijeme.

Smatramo   da je to za opšte dobro svih prije svega imajući u vidu da poslodavcima/izvoznicima proizvoda i usluga na zahtjevno svjetsko tržište nije omogućena niti jedna stimulativna/poticajna mjera kao što je to slučaj kod poslodavaca zemalja u okruženju.

U protivnom konkurentsak sposobnost poslodavaca sa prostora FBiH doći će pod znak pitanja što će trenutno doprinijeti smanjenju izvoza, broja zaposlenih a u konačnici i do prestanka rada pojedinih poslodavaca. 

Zbog toga od  Vlade FBiH zahtijevamo da umjesto planiranog povećanja cijena električe energije, koje predlaže Elektroprivreda BiH, donese odluku o smanjenju cijena kako bi se zaustavio rast cijena proizvoda i usluga na domaćem tržištu i na taj način direktno doprinijelo povećanju životnog standarda stanovnika FBiH, navode iz Skupštine Grupacije poslodavaca Tuzlanskog kantona.

Radio Gradačac / Grupacija poslodavaca TK

Comments are closed.

YouTube