Najnovije vijesti

Gubici na pčelinjacima 25 – 30%, apel voćarima „Čuvajte pčele“

10/04/2017 | objavio Radio Gradačac
Gubici na pčelinjacima 25 – 30%, apel voćarima „Čuvajte pčele“
Biznis

 

Pčelari u BiH ove godine doživjeli su nadprosječne gubitke koje su pojedina udruženja procijenila na oko 60%. „U Gradačcu situacija nije tako alarmantna“, izjavio je za Radio Gradačac Asmir Duraković, predsjednik Udruženja pčelara „Pčela“. „Prije nekoliko dana smo evidentirali stanje pčelinjaka, broj pčelinjih zajednica i gubitke tokom zime. Kod 40-ak članova Udruženja gubici se kreću u prosjeku od 25 – 30%. Činjenica je da su neki pčelari doživjeli gubitke od 80 – 90% i njih ne zanima prosjek, ali ima i slučajeva gdje su pčelari izgubili svega par košnica“.

Pozicija nije loša, ali jeste zabrinjavajuća jer su, osim jake zime, i određene bolesti kroz duži vremenski period uzrokovale ovakve gubitke, upozorava Duraković. Kao aktuelan problem ističe nerazumijevanje voćara i tretiranje voćnjaka dok su pčele u beharu, što dodatno šteti pčelinjim zajednicama.

Iz udruženja „Pčela“ Gradačac voćare su pozvali na ponašanje u skladu sa propisima u voćarstvu koji nalažu da se voće tretira prije beharanja ili kada prođu dvije trećine cvata, te da se takvi radovi vrše u večernjim satima.

Samo zajedničkom saradnjom voćara i pčelara možemo ostvariti bolje prinose i u voćarstvu i u pčelarstvu, poručuju pčelari.

 

 

 

Radio Gradačac/Foto: UG Pčela

Comments are closed.

YouTube