Najnovije vijesti

Hajrudin-ef. Baturiću uručeno priznanje i nagrada za muallimski rad „Redžep-ef. Muminhodžić“

23/11/2022 | objavio Radio Gradačac
Hajrudin-ef. Baturiću uručeno priznanje i nagrada za muallimski rad „Redžep-ef. Muminhodžić“
Vjerske zajednice

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović uručio je Hajrudin-ef. Baturiću priznanje i nagradu za muallimski rad „Redžep-ef. Muminhodžić” za 2021/22. godinu. Priznanje i nagrada su uručeni na svečanom dijelu sjednice Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog koja je održana u utorak 22. novembra 2022. godine u Janji.

Muftija Fazlović je čestitao muallimu Baturiću na ovom priznanju, te je istakao veliku misiju koju Hajrudin-ef. obavlja u džematu i mektebu.

“Čestitamo Hajrudin-ef., našem vrijednom imamu i zahvaljujemo mu se na njegovoj velikoj misiji koju obavlja u džematu i mektebu. Jako nam je važno da imamo vrijedne pregaoce, vrijedne imame i muallime, koji su primjer, posebno mlađim imamima koji će se na njih ugledati i uvidjeti da je moguće biti uspješan u misiji koju obavljamo”, kazao je muftija Fazlović.

Hajrudin-ef. Baturić, imam džemata Jelovče Selo (MIZ Gradačac), zahvalilo se Muftijstvu tuzlanskom na priznanju i nagradi, te je kazao da je za svakog muallima velika čast dobiti ovu nagradu.

“Ogledalo svih nas je u mektebu. U tom se prostoru nazire sudbina djece. Tu svakodnevno uzdižemo generacije koje će preuzeti emanet vjere. Naša je misija nezamjenjiva a odgovornost časna i dostojanstvena. Molim Allaha, dž.š., da nam podari dobrog zdravlja i snage da radimo, po meni, najbolji posao pod ovim zemaljskim nebom. Dobro odgojeno dijete u vjeri je neizmjerno blago njegovih roditelja ali i njegovog mualima koje nadilazi sve probleme i iskušenja s kojima se na muallimskom putu susrećemo”, kazao je muallim Baturić.

__________

Hajrudin Baturić, sin r. Sejfudina i r. Raseme, rođen je 2. septembra 1973. godine u Zelinji Donjoj. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu a Gazi Hurev-begovu medresu u Sarajevu završava 1992. godine. Na početku Agresije na Bosnu i Hercegovinu pridružuje se dobrovoljačkim jedinicama na gradačačkom ratištu gdje je dva puta lakše ranjavan. Nakon toga, 1993. godine je raspoređen u radnu obavezu i radi kao imam u oslobođenim džematima MIZ-a Gradačac i vjeroučitelj u osnovnoj školi u Zelinji Donjoj.

Imamsku službu počinje u džematu Toke-Čuste 1996. godine a 1999. godine prelazi u džemat Jelovče Selo gdje i danas radi. Fakultet kriminalističkih nauka u Sarajevu završio je 2007. godine a Fakultet islamskih nauka 2012. godine. Na istom fakultetu magistrirao je 2019. godine Oženjen je i otac dvoje djece.

__________

Radio Gradačac / IZ u BiH – Muftijstvo Tuzlansko

Comments are closed.

YouTube