Najnovije vijesti

Hasan Džidić iz karantina: “Jadna mu je majka ko se nađe razapet između institucija i zakona”

16/04/2020 | objavio Radio Gradačac
Hasan Džidić iz karantina: “Jadna mu je majka ko se nađe razapet između institucija i zakona”
FBiH/BiH

Nako 6 dana “telefonskog lutanja” od institucije do institucije, od organa do organa, nastojeći da razjasni situaciju u kojoj su se našle osobe smještene u karantin u hotelu “Tehnograd” u Tuzli, i u namjeri da pokuša naći stvarne razloge smještanja u karantin, jer aktuelnim propisima to nije tako regulisano, danas se na adresu našeg portala ponovo obratio Hasan Džidić s ciljem da informiše javnost i ukaže na sve propuste koji se dešavaju u aktuelnom trenutku krize zbog koronavirusa.

Njegovo obraćanje prenosimo u cjelosti uz korekciju grešaka prilikom pisanja poruke.


Prije svega veliko hvala vama Radio Gradačac i svim ljudima koji su nam dali podršku, ali sa ovim zakonima i ovim stanjem u državi ne možeš izaći na kraj. Ja bih vam želio prenijet naše iskustvo sa institucijama, jer ste već upućeni o našem slučaju.

Prvo smo zvali civilnu zaštitu gradova i opština iz kojih dolazimo oni su nas prebacili na CZ Tuzlanskog kantona, oni nas prebacuju na Federalnu upravu CZ, onda nas oni vraćaju sanitarnom inspektoru Tuzlanskog kantona, sanitarni isnpektor nas ponovo šalje FUCZ, pa nam oni kažu da se obratimo Ministarstvu zdravsta FBIH. Iz tog ministarstva nas ponovo prebacuju na kanton, kantonalnom ministarstvu zdravlja. Kantonalna ministrica je jučer razgovarala sa našim porodicama, ali ni ona nema rješenja. Došli smo i do gospodina Solaka koji nam nije mogao dati odgovore na to zašto je pola ljudi sa spiskova iz Brčkog tu, a pola kod kuće. On tvrdi da smo mi Federacija i da tu važe njihovi zakoni, a u Disktriktu Brčko drugi, i u RS drugi.

Dakle, nakon 6 dana zivkanja svih institucija barem smo im udarili u glavu sa našim pitanjima, ali odgovora o tome zašto nije isto za sve nemamo. Propusta su napravili milion, mi im dajemo i način na koji mogu provjerit naše navode, ali to nije nikom u cilju. Kad bi uzeli sve spiskove sa graničnog prelaza Brčko i provjerili ulazak svih građana TK na taj prelaz od 11. aprila, imali bi to da nas je pola s tim rješenjem u karantinu u Tuzli, a pola u kućnoj izolaciji. Zaključak je taj da je ova država sigurno podijeljena odavno samo to niko od vladara ne smije da prizna javno.

Kada sledeći puta uđete iz Hrvatske u Brčko Distrikt, niste ušli u Bosnu i Hercegovinu, nego ste ušli u neku još neimenovanu zemlju. Isto važi i za Šamac i sve druge gradove. Odavno smo podijeljeni i sve dok oni imaju redovne plate i primanja od toga svega, njima to ne smeta. Oni su toliko neorganizovani da im jednostavno ne možeš ništa, nemaš se kome obratiti.

O uslovima u karantinu ne bih puno, samo ću vam reći da smo zaključani u sobama koje sami moramo čistiti, i to naravno nije problem, ali nemamo sredstava za to. Nadam se da će nam neke čarobne štapiće dostaviti jer drugih sredstava nemaju.

Moje lično mišljenje je da mi tu nismo zaključani zbog koronavirusa. Zar je ovakvim institucijama i nenadležnim bitno naše zdravlje i zdravlje svih nas? Kućna izolacija se pokazala sasvim dobra, ali tu nema država troškova kojim bi pravdala kredite koje su dobili prije par dana. Zašto ljude nisu zbrinuli u hotele 2014. za vrijeme poplava i davali im tri obroka, nego smo se svi morali organizovati i pomoć našim komšijama i prijateljima koje je pogodila ta nesreća? Zašto se moramo liječiti preko sms poruka? Zašto građani Gradačca moraju kupovati novo vatrogasno vozilo? Zašto ništa nije urađeno 25 godina da bi sredili stanje u državi? Zašto su je podijelili da zakoni ne važe od grada do grada isti? Milion zašto, naravno nadležnog nema da nam da odgovor.

Prijateljski savjet za sve građane Bosne i Hercegovine, jadna mu je majka ko se nađe razapet između institucija i zakona.

Veliko hvala vama, i svim ostalim na podršci, nadam se da ćemo se što prije vratit u normalan život i nastavit sa životom u najneuređenijoj zemlji na planeti.

Teško nama s njima!

Hasan Džidić


Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube