Najnovije vijesti

“Hasić-Drvo” d.o.o, Udruženje “Zmajice”, Sadin Mulahalilović i gradonačelnik Dürena Paul Larue dobitnici priznanja Grada Gradačac

25/09/2020 | objavio Radio Gradačac
“Hasić-Drvo” d.o.o, Udruženje “Zmajice”, Sadin Mulahalilović i gradonačelnik Dürena Paul Larue dobitnici priznanja Grada Gradačac
Gradsko vijeće

Jučer je održana sjednica Gradskog vijeća Gradačac. I ovoga puta zasijedanje je održano bez prisustva javnosti, u skladu sa preporučenim epidemiološkim mjerama. To je očito rezultiralo efikasnijim radom budući da je obrađen kompletan dnevni red od čak 36 tačaka. Neke od vođenih diskusija rezultirale su zaključcima o kreiranju Plana sanacije postojećeg stanja u Domu zdravlja Gradačac i izradom Strategije razvoja sporta.


Aktuelni saziv Gradskog vijeća Gradačac jučer je održao 8. redovnu sjednicu i prihvatio Informaciju o izvršenju gradskog budžeta za prvih 6 mjeseci ove godine. Ostvareni prihodi i primici u ovom periodu su iznosili oko 7,4 miliona, što je 39,8 % plana za ovu godinu. Tekući izdaci iznosili su oko 3,7 miliona, odnosno 35 % plana. Ostvareno je tek 10,8 % planiranih  kapitalnih izdataka u iznosu od 854.660 KM.

Prihvaćen je rebalans Budžeta koji podrazumijeva uvećanje prihoda od 495.298 KM. Radi se o dodatnim sredstvima Tuzlanskog kantona iz vodnih naknada od oko 427.000 KM namijenjenih izgradnji kanalizacione mreže i vodoprivrednih objekata, te iznosu od oko 67.000 KM učešća građana u izgradnji i rekonstrukciji lokalnih puteva. Kada je riječ o rashodima, rebalans predviđa dodatnih 30.000 KM za uklanjanje devastiranih objekata i otpada u naselju Düren, zatim 50.000 KM za sufinansiranje nastavka rekonstrukcije Gradskog kina, a dodatnih 363.000 biće usmjereno za rekonstrukcija lokalnih puteva.

Data je saglasnost na Odluke o raspisivanju javnih oglasa za davanje u zakup poslovnih prostorija u starom Srednjoškolskom centru, u zgradi Gradskog kina, kruga Gradine, tj. objekata Gradina i Lovac, te rješenje o izdavanju u podzakup  poslovne prostorije u objektu u izgradnji Stadion “Banja Ilidža”.

Imenovani su članovi Nadzornog odbora Javnog preduzeća Parkinzi i Javne zdravstvene ustanove Dom zdravlja, najduže 90 dana od dana imenovanja, dok za člana Nadzornog odbora Javnog stambenog preduzeća Gradačac nije bilo predloženih kandidata. Kada je riječ o Domu zdravlja donesen je zaključak kojim je obavezana nadležna služba Gradske uprave da sačini Plan sanacije postojećeg stanja u ovoj zdravstvenoj ustanovi, koji bi osim finansijskog podrazumijevao i unaprjeđenje zdravstvenih usluga.

Gradsko vijeće je donijelo odluku da se ove godine, u povodu Dana Grada Gradačca, dodijele 4 priznanja, i to firmi “Hasić-Drvo” Zlatni grb Grada, Udruženju “Zmajice” i Sadinu Mulahaliloviću plakete Zlati zmaj, te gradonačelniku prijateljskog grada Dürena Polu Lariju (Paul Larue) priznanje Počasni građanin Gradačca.

Tokom rasprave o stanju sporta na području Gradačca donesen je zaključak kojim se nadležna gradska Služba zadužuje da izradi strategiju razvoja sporta u narednom periodu.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube