Najnovije vijesti

HES Doma zdravlja Gradačac: Do danas testirano 98 osaba

24/04/2020 | objavio Radio Gradačac
HES Doma zdravlja Gradačac: Do danas testirano 98 osaba
GRADAČAC

Prema preporukama SZO, Kriznog štaba Federalnog Ministarstva zdravstva kao i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK, a u cilju provođenja pojačanog epidemiološkog nadzora vezano za pojavu pandemije izazvane novim koronavirusom u periodu od 27.02.–24.04.2020. godine broj osoba koje su stavljene pod zdravstveni nadzor, a prema bazi podataka Higijensko-epidemiološke službe, koji su poslani Zavodu za javno zdravstvo TK sa područja Grada Gradačac je 890.

U pomenutom periodu broj osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom a koje su samoinicijativno prekinule kućnu izolaciju je 15. Broj osoba pod zdravstvenim nadzorom koje su završile period kućne izolacije u trajanju od 14 dana i tretiraju se kao zdrave je 615. Dana 24.04.2020. godine ukupan broj osoba pod zdravstvenim nadzorom je 260.

Za vrijeme trajanja kućne izolacije kod svih 260 osobe, a koje su pod zdravstvenim nadzorom od strane nadležnog epidemiologa JZU Dom zdravlja Gradačac dr. Fatime Ibranović Hadžimehić, vršen je svakodnevni telefonski monitoring u pogledu kontrole simptoma (kašalj, visoke temperature iznad 38,5°C, otežanog disanja, bolova u grudnom košu), i konstantuje se da je  stanje stabilno.

Ukupan broj testiranih sa danom 24.04.2020. godine na području Grada Gradačac je 98. Od ukupnog broja testiranih 98 na području Grada Gradačac, kod 92 testirana, nalaz na COVID-19 je negativan, a za 6 testiranih, rezultate testa očekujemo u narednom periodu, o čemu ćete biti blagovremeno obaviješteni, navodi se u Saopćenju za javnost Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradačac.

Radio Gradačac / HES DZ Gradačac

Comments are closed.

YouTube