Najnovije vijesti

HES DZ Gradačac: Saopćenje za javnost

18/05/2020 | objavio Radio Gradačac
HES DZ Gradačac: Saopćenje za javnost
GRADAČAC

Prema preporukama SZO, Kriznog štaba Federalnog Ministarstva zdravstva kao i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK, a u cilju provođenja pojačanog epidemiološkog nadzora vezano za pojavu pandemije izazvane novim koronavirusom u periodu od 27.02.–18.05.2020. godine broj osoba koje su stavljene pod zdravstveni nadzor, a prema bazi podataka Higijensko-epidemiološke službe, koji su poslani Zavodu za javno zdravstvo TK sa područja Grada Gradačac je 1214.

U pomenutom periodu broj osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom a koje su samoinicijativno prekinule kućnu izolaciju je 26.

Broj osoba pod zdravstvenim nadzorom koje su završile period kućne izolacije u trajanju od 14 dana i tretiraju se kao zdrave je 762.

Dana 18.05.2020. godine ukupan broj osoba pod zdravstvenim nadzorom je 426.

Za vrijeme trajanja kućne izolacije kod svih 426 osoba, a koje su pod zdravstvenim nadzorom od strane nadležnog epidemiologa JZU Dom zdravlja Gradačac dr. Fatime Ibranović Hadžimehić, vršen je svakodnevni telefonski monitoring u pogledu kontrole simptoma (kašalj, visoke temperature iznad 38,5°C, otežanog disanja, bolova u grudnom košu), i konstantuje se da je  stanje stabilno.

Ukupan broj testiranih sa današnjim danom na području Grada Gradačac je 346, kod 338 testirana nalaz na COVID-19 je negativan, a za 6 testiranih, rezultate testa očekujemo u narednom periodu, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Dana 11.05.2020. godine potvrđen je prvi slučaj osobe pozitivne na COVID-19 sa područja Grada Gradačac koja je i retestirana, a istog dana testirani su kontakti prvog reda, gdje imamo povratnu informaciju sa UKC Tuzla da su svi kontakti prvog reda negativni. Dana 16.052020. godine retestirani su kontakti prvog reda i rezultati testiranja su negativni, saopćeno je iz Higijensko-epidemiološke službe JZU Dom zdravlja Gradačac.

Radio Gradačac / HES DZ Gradačac / Foto: Ilustracija

Comments are closed.

YouTube