Najnovije vijesti

Imenovan Izvršni odbor „Kikićevih susreta“

17/02/2016 | objavio Radio Gradačac
Imenovan Izvršni odbor „Kikićevih susreta“
Manifestacije

 

Načelnik općine Gradačac Edis Dervišagić imenovao je članove Izvršnog odbora književne manifestacije „Kikićevi susreti“. Predsjednica ovog tijela u dvogodišnjem mandatu biće Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Članovi su: Vahid Klopić, Mirsa Šarić, Alen Mulić, Nermina Hadžimuhamedović, Zoran Matkić, Muamera Bristrić, Tatjana Tomić i Nadira Pamuković.
Podsjećamo, tradicionalnoj književnoj manifestaciji koja je utemeljena 1973.godine, odlukom općinskog Vijeća vraćen je naziv „Kikićevi susreti“.  Time su uvažene preporuke književnika i naučnih radnika BiH koji su sugerisali vraćanje prvobitnog naziva manifestacije, navodeći pri tome primjere drugih književnih manifestacija u Bosni i Hercegovini i prepoznatljivost i povezivanje Gradačca u književnim krugovima sa likom i djelom Hasana Kikića.

 

Sejla Sehabovic1

 

Među njima je bila i Šejla Šehabović, koja je to pitanje aktuelizirala na okruglom stolu posvećenom 110.godišnjici rođenja Hasana Kikića i izložbi pod nazivom „U zemlji selektivnog zaborava: Recepcija figure Hasana Kikića u Bosni i Hercegovini“ .

Imenovanjem Izvršnog odbora počinju pripreme za ovogodišnju manifestaciju, koja bi se po tradiciji trebala održati krajem maja.

 

 

Comments are closed.

YouTube