Najnovije vijesti

IN MEMORIAM: Mustafa Imamović, pravnik i historičar

23/01/2021 | objavio Radio Gradačac
IN MEMORIAM: Mustafa Imamović, pravnik i historičar
Na današnji dan

Mustafa Imamović preminuo je na današnji dan u Sarajevu 23.01.2017. godine.

Profesor Mustafa Imamović rođen je 29. januara 1941. godine u Gradačcu gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studirao je, diplomirao, magistrirao i doktorirao na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Bio je profesor historije države i prava na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Tokom univerzitetske karijere predavao je na pravnim fakultetima u Beogradu, Novom Sadu, Mostaru i Rijeci. Također je predavao na Odjeljenju za historiju Yale Univerziteta (New Haven), te na više drugih univerziteta u SAD.

Autor je monografija Pravni položaj i unutrašnji politički razvitak BiH 1878-1914., za koju je dobio republičku nagradu za nauku ,,Veselin Masleša“, zatim Bosanski Ustav i Bošnjaci u emigraciji. Koautor je monografija Muslimani i bošnjaštvo i Ekonomski genocid nad Muslimanima, kao i knjige Bosna i Hercegovina od najstarijih vremena do kraja drugog svjetskog rata.

Autor je i koautor nekoliko univerzitetskih i srednjoškolskih  udžbenika. Objavio je mnoge studije i članke iz historije,  a bio je urednik i član redakcije više časopisa i enciklopedija. Više njegovih radova prevedeno je i objavljeno na engleskom, njemačkom, španskom, albanskom, turskom, arapskom i  perzijskom jeziku.

– U znak sjećanja na velikana jedne epohe Bošnjačka zajednica kulture ,,Preporod“ Gradačac postavit će sliku rahmetli prof. Mustafe Imamovića sa par naučnih djela u Preporodov izlog kako bih i  na ovaj način ukazali dužno poštovannje i posjetili prolaznike, da je iz ovog kulturno-historiskog grada ponikao jedan veliki čovjek i naučnik svih vremena, saopćeno je iz BZK “Preprord” Gradačac.

Iz Javne ustanove Javna biblioteka “Alija Isaković” Gradačac najavljuju da će otvorenje spomen-sobe Mustafe Imamovića u objektu biblioteke biti će upriličeno na dan rođenja, 29.1.2021.godine sa početkom u 13,00 sati.

Radio Gradačac / BZK “Preporod” Gradačac / Biblioteka “Alija Isaković” Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube