Najnovije vijesti

Intenzivirani radovi na proširenju kanalizacione mreže

13/11/2019 | objavio Radio Gradačac
Intenzivirani radovi na proširenju kanalizacione mreže
GRADAČAC

Ovih dana intenzivirane su aktivnosti izgradnje kanalizacione mreže u sjevernom dijelu područja grada Gradačca. Radovi su dio višemilionskog projekta „Vodosnabdijevanje Gradačca“.

Tim povodom sutra će u Gradačcu biti upriličen prijem za nj.e. Jakuba Skalnika, ambasadora Republike Češke u Bosni i Hercegovini. Nakon razgovora sa gradonačelnikom Gradačca Edisom Dervišagićem češki ambasador će obići gradilišta gdje se vrši izgradnja kanalizacione mreže.

Do sada su završeni radovi izgradnje kanalizacione mreže u naseljima Ledenice Gornje i Ledenice Donje, Škorići i Bagdale. Radovi na izgradnji i proširenju kanalizacione mreže dužine 17,5 kilometara trebali bi biti završeni do kraja godine u još nekoliko naselja.

Vrijednost donirane opreme od strane Češke razvojne agencije je oko jedan milion eura. Ukupna vrijednost projekta vodosnabdijevanja grada Gradačca je oko 20 miliona KM, a finansira se iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), te grant sredstvima Češke razvojne agencije i Švedske agencije za razvojnu saradnju (SIDA).

Projekat podrazumijeva izgradnju vodovodne mreže u južnom dijelu Gradačca, rekonstrukciju dijela gradske azbestno-cementne vodovodne mreže i  proširenje kanalizacione mreže u sjevernom dijelu grada, kao i rekonstrukciju prečistaca otpadnih voda u Gradačcu. 

Njegovom realizacijom će se u južnom dijelu grada Gradačca izgraditi preko 100 km vodovodne mreže zajedno sa objektima. Prema projektnoj dokumentaciji  u sjevernom dijelu grada predviđena je izgradnja oko 40 km kanalizacione mreže i rekonstrucija postojeće vodovodne mreže u istoj dužini.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube