Najnovije vijesti

IZ ARHIVE: Danas se navršava 27 godina od zaustavljanja oklopnog voza

22/10/2019 | objavio Radio Gradačac
IZ ARHIVE: Danas se navršava 27 godina od zaustavljanja oklopnog voza
GRADAČAC

Prije 27 godina, na današnji dan, na prilazima Gradačcu zaustavljen je neprijateljski oklopni voz i izvojevana jedna od najvažnijih pobjeda na gradačačkom ratištu. Ovaj događaj, prema vojnim analitičarima, predstavlja prekretnicu u odbrani, kako Gradačca, tako i Bosne i Hercegovine.

Prigodnim programom i polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju u Gradskom parku, šehidskom mezarju u Mahmut Mahali i Križu u Ledenicama Donjim građani Gradačca i zvanične delegacije će odati zahvalnost i počast poginulim za odbranu Gradačca i Bosne i Hercegovine.

Odlukom Općinskog vijeća dan bitke za oklopni voz 22. oktobar obilježava se kao Dan grada (općine) Gradačac. Tim povodom za danas u 16 sati sazvana je i Svečana sjednica Gradskog vijeća Gradačac na kojoj će biti prezentovane dosadašnje aktivnosti i rad lokalne zajednice, te prisjećanje na bitku za oklopni voz.

Ovaj dan se obilježava i kao Dan zlatnih ljiljana općine Gradačac kojim povodom će gradonačelnik Edis Dervišagić upriličiti prijem za dobitnike ovog najvećeg ratnog priznanja.

Hrabri branioci Gradačca ne zaboravljaju ni svog ratnog komandanta 107. viteške brigade Ivana Mijačevića. Na Dan zlatnih ljiljana Gradačca posjetit će njegov grob. Odat će dužnu poštu i položiti cvijeće na spomen obilježjima poginulim pripadnicima MUP-a `92. -`95. i Zlatnim ljiljanima Gradačca.

Ispred zgrade gradske uprave od 10 do 12 sati biće održana likovna radionica „Djeca ljiljanima i svome Gradu“. Manifestacija se završava tradicionalnim druženjem pod nazivom “Veče zlatnih ljiljana”.


Godišnjicu zaustavljanja oklopnog voza obilježit će i Požarička četa u čijoj zoni odgovornosti je vođena ova odsudna bitka za odbranu Gradačca. Biće položeno cvijeće na spomen-obilježju kod džamije u Požarikama, te upriličen prigodan program na poprištu bitke gdje se i danas nalazi oklopni voz, a nakon toga svečani ručak i druženje za pripadnike čete i goste.


IZ ARHIVE RADIO GRADAČCA – Gradačačke novine broj 10, 22.10.1994.

– Tog jutra preuzeli smo smjenu na Begovini. Nedugo po dolasku na položaj čuo sam zvuk voza. Ostali su mi se smijali i našalili se rekavši: “Ma kakav voz, to idu tenkovi!”. Međutim, ubrzo je praga počela tući Begovinu – vjerovatno da ne čujemo voz. Istovremeno na Vidi II dejstvuju tenkovi. Emin Huskić, Cumba i ja krenuli smo na lijevu stranu 100 metara ispred linije. U dolini smo ugledali voz koji se još uvijek polako kretao … Otvorili smo vatru i tad je počela prava grmljavina. … , rekao je, između ostalog, Midhat Šećić – Mitke, neposredni učesnik bitke i dobitnik najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljliljan, za Gradačačke novine (broj 10, 22.10.1994. godine) u povodu druge godišnjice zaustavljanja oklopnog voza.

Gradačačke novine broj 10 ratne `94-te izašle su upravo na drugu godišnjicu bitke i najveći dio sadržaja posvećen je svjedočanstvima direktnih učesnika u zaustavljanju oklopnog voza, te značaju ove bitke kao prekretnice u odbrani Gradačca i stvaranju uslova za uspješno izvođenje akcije “Zapad `92” u kojoj je oslobođeno 15 kvadratnih kilometara okupirane teritorije.

U nastavku iz arhive Radio Gradačca možete čitati tekstove objavljene u Gradačačkim novinama i saznati više detalja o zaustavljanju oklopnog voza 22. oktobra 1992. godine.

 

 


Radio Gradačac / Gradačačke novine broj 10, 22.10.1994. godine

Comments are closed.

YouTube