Najnovije vijesti

Iz časne prošlosti crpiti pouke za gradnju zajedničke budućnosti – Obilježena 25. godišnjica formiranja 107. Vmtbr.

09/06/2017 | objavio Radio Gradačac
Iz časne prošlosti crpiti pouke za gradnju zajedničke budućnosti – Obilježena 25. godišnjica formiranja 107. Vmtbr.
Boračka udruženja

Nizom sadržaja u Gradačcu je jučer i danas obilježena 25. godišnjica formiranja 107.mtbr, prve Viteške i jedne od najbrojnijih brigada ARBiH. Zvanične  delegacije i građani odali su počast borcima i civilnim žrtvama stradalim tokom herojske odbrane Gradačca i BiH.

Zahvaljujući strateškim odlukama civilnih i vojnih vlasti, Gradačac je izbjegao sudbinu brojnih bosanskih gradova, ali su žrtve nenadoknadive. Svjedoči tome i 1000 imena na centralnom spomen obilježju šehidima-poginulim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Hrabrost i ljudskost bile su glavne karakteristike odbrane općine Gradačac, istaknuto je na ceremoniji obilježavanja 25. godišnjice formiranja 107.Vmtbr. O značaju ove vojne jedinice za Radio Gradačac govorio je Sadan Imamović, ratni komandant 107./213.Vmtbr.:

 

Upravo zbog toga, nisu promakle poruke upućene nadležnim institucijama za vraćanje dostojanstva boračkoj populaciji. Općinski načelnik Edis Dervišagić upriličio je prijem za ratne komandante i uputio čestitku u povodu obilježavanja godišnjice formiranja brigade koja je proglašena prvom Viteškom i odlikovana od Predsjedništva R BiH.

 

Večeras će se održati svečana akademija na kojoj će se evocirati sjećanje na herojsku odbranu Gradačca, kako bi se iz naše časne prošlosti crpile pouke za gradnju uspješnije zajedničke budućnosti.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube