Najnovije vijesti

Izborni etički kodeks potpisalo 16 političkih subjekata iz Gradačca

15/10/2020 | objavio Radio Gradačac
Izborni etički kodeks potpisalo 16 političkih subjekata iz Gradačca
IZBORI 2020

U nastojanju da izborna kampanja za lokalne izbore, koja počinje sutra, bude organizovana u fer i tolerantnom ambijentu Koalicija za borbu protiv mržnje Gradačac “Mržnja – Ne sada i ne ovdje!”, u saradnji sa Gradskom upravom i podršku Misije OSCE-a u BiH,  predstavila je Izborni etički kodeks.

Svoj pristanak principima Izbornog etičkog kodeksa u Gradačcu je iskazalo 16 političkih subjekata: A-SDA, HDZ, RDS, SBB, PDA, SD, Platforma za progres, SEP, Narod i pravda, SDA, SPU, Savez za bolje Vučkovce, BPS, Stranka za BiH, Naša stranka i SDP. 

Radi se o inicijativi čija je realizacija u Gradačcu započela prije četiri godine i nastavljena 2018., uoči kampanje za Opće izbore.

Inicijativa da izborna kampanja protekne u fer i tolerantnom ambijentu i ove godine se provodi u brojnim jedinicima lokalne samouprave u BiH. Njome politički subjekti daju doprinos izgradnji pozitivnog imidža u svojim sredinama, naglasila je Dragica Karažin iz Misije OSCE-a u BiH.

Potpisivanjem izbornog etičkog kodeksa politički subjekti su se, između ostalog, obavezali na poštivanje svih propisa i pravila koja regulišu izborni proces u BiH, prava birača da slobodno glasaju u skladu sa svojim uvjerenjima, pravo drugih političkih subjekata da slobodno iznose svoje programe i ideje.

Obavezali su se da neće zloupotrebljavati javnu dužnost, sredstva i resurse, neće ometati slobodan rad medija i zloupotrebljavati medije, naročito društvene medije i mreže, te da će se odgovorno odnositi prema korištenju javnih prostora.

Službeni početak izborne kampanje za Lokalne izbore u BiH je u petak 16. oktobra i traje 30 dana, do 14. novembra 2020. godine u 7 sati, odnosno 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta. Pravila ponašanja u tom periodu regulisana su Izbornim zakonom u poglavlju 7, a svi politički subjekti su dužni da ih se pridržavaju, rekao je Hajrudin Hasanbašić, predsjednik GIK Gradačac.

O zakonskoj regulativi koja tretira ove oblasti govorili su  Nedžad Osmić, službenik PU Gradačac za rad u zajednici, Adnan Begović, šef Odsjeka za komunalne poslove i Midhat Mahmutović, šef Odsjeka za inspekcije u gradskoj upravi Gradačac.

Poseban poziv upućen je građanima, biračima koji su najznačajniji dio izbornog procesa. Izborni etički kodeks sadrži nekoliko obećanja, pa će njihovo ispunjenje u narednih mjesec dana biti moguće pratiti i u praksi.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube