Najnovije vijesti

Izložba slika „Slikom kroz historiju Bosne i Hercegovine“ Emina Skomorca obogaćuje „Kikićeve susrete“

27/05/2016 | objavio Radio Gradačac
Izložba slika „Slikom kroz historiju Bosne i Hercegovine“ Emina Skomorca obogaćuje „Kikićeve susrete“
KULTURA

 

BZK „Preporod“ Gradačac domaćin je izložbe slika Emina Skomorca postavljene u okviru „Kikićevih susreta“

djeca

Izložbu je na otvaranju predstavila menadžerica ateljea „Skomorac“ Jasmina Bajramović. „Dužnost svakog umjetnika, književnika, kulturnog radnika je da svjedoči vremenu u kojem živi. Emin Skomorac je jedan od tih. Njegova izložba „Slikom kroz historiju Bosne i Hercegovine“ se večeras po prvi put predstavlja javnosti.“ rekla je Bajramović.

jasminajpg

 

Emin Skomorac rođen je 06.03.1961. godine u Gradiscu kod Zenice i jedan je od najreprezentativnijih zeničkih slikara. Već preko trideset godina stvara umjetnička djela, koja mame uzdahe svim dušama koje se sretnu s njima. Nemoguće je proći pored neke od njegovih slika, a da ne zastanete, pogledate i u isto vrijeme osjetite toplinu u grudima, bilo zbog živopisnih boja na njegovim pejzažima ili zbog prikaza starih bosanskih običaja i tradicije, koji vas u trenutku vrate u djetinjstvo, zapravo u neki bezbrižan period pun ljubavi, radosti i smiraja. Član je Udruge umjetnika “Tin Ujević” iz Zagreba, Udruzenje likovnih umjetnika “Spark” iz Velike Gorice i nekoliko likovnih udruzenja u BiH.

Skomorac nalazi inspiraciju u predivnim krajolicima naše lijepe domovine Bosne i Hercegovine, u dobrim Bošnjanima i njihovim običajima i svakodnevnici. Stoga, na njegovim djelima preovladavaju motivi srednjovjekovnih bosanskih tvrđava, mrtve prirode, prostranih pejzaža i obala Une, Neretve i Drine i starih bosanskih kuća i života u njima.
 

 

Ono što velikom Van Goghu predstavlja suncokret, za Skomorca je mak – najzastupljeniji motiv u njegovim djelima mrtve prirode. Strast, energija i moć, čuju se sa velikih crvenih platana na kojima su prikazana polja maka, okupana suncem i milovana vjetrom. Kroz dugi vijek stvaralaštva, slikao je koristeći razne tehnike, kao što su akril, pastel, akvarel itd, a u tehnici ulje na platnu, stvorio je svoj prepoznatljiv stil, pomoću kojeg nam na jedinstven način prenosi utisak i svoje viđenje svijeta.

sunar 1
U dosadašnjoj karijeri je postavio vise od 50 kolektivnih i preko 30 samostalnih izlozbi, te je učestvovao na mnogobrojinim likovnim kolonijama i festivalima umjetnosti u BiH i izvan, od kojih se izdvaja učešće na 1. Međunarodnom festivalu umjetnosti “ArToros 2014” u Antaliji, koji je okupio 150 umjetnika iz čitavog svijeta.

 

Izložba u gradačačkom „Preporodu“ je i prodajnog karaktera, pa osim razgledanja slika Emina Skomorca, svoj dom ili drugi prostor možete obogatiti nekim od njegovih djela.

Comments are closed.

YouTube