Najnovije vijesti

Jablanovi otišli u historiju

05/08/2017 | objavio Radio Gradačac
Jablanovi otišli u historiju
GRADAČAC

Radnici J.P. “Parkinzi” i ovog vikenda nastavljaju sa aktivnostima kresanja, sječe i uklanjanja dotrajalih i oštećenih stabala u gradskom području.

Danas je vršena sječa jablanova na igralištu Luke pored O.Š. “Ivan Goran Kovačić”. Po mnogima ovo je bio najzahtjevniji dio posla, obzirom na visinu stabala koja je dostizala oko 36 m i brojne objekte i infrastrukturu u njihovoj blizini. Za ovu priliku angažovana je dizalica koja je omogućila sječu stabala u dijelovima, pa nisu zabilježena značajnija oštećenja objekata i okolne infrsatrukture, osim manjeg oštećenja ograde pored košarkaškog igrališta.

O profesionalno urađenom poslu pogledajte u video prilogu.

O dotrajalosti danas posječenih stabala svjedoči i nekoliko fotografija koje možete pogledati u galeriji.

 

Sutra (6. avgusta) se nastavlja sječa i kresanje divljih kestenova na aleji pored O.Š. “Ivan Goran Kovačić” i Gradačačkog Sajma.

Podjećamo da je neočekivan i težak nesretni slučaj koji je za posljedicu imao smrt našeg 20-ogodišnjeg sugrađanina Vedada Jašarevića aktuelizirao problem stanja stabala u samom centru grada, ali i prigradskim naseljima.

Tada smo informisali da je na zahtjev općinske Službe za urbanizam, investicije i komunalne poslove, u junu 2015. godine Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu sačinio je analizu zdravstvenog stanja stabala na zelenim površinama u Gradačcu. U ulicama Titova i H.K.Gradaščevića, od Crvene škole do kružnog toka, analizirano je 59 stabala parkovskog drveća, pojedinačno 53 divlja kestena, 4 lipe i 2 katalpe. Predloženo je da se u tri etape uklone 33 stabla, te zamijene vrstama koje su prikladnije za urbani prostor ili žardinjerama sa cvijećem, u zavisnosti od položaja. Na osnovu ove analize do sada su poduzimani manji zahvati, jer su oni značajniji uglavnom nailazili na otpor građana, potvrđeno je za Radio Gradačac u općinskoj Službi. Odlaganja više nema i ekipe komunalnih preduzeća u narednim danima pristupit će sječi i uklanjanju stabala koja predstavljaju opasnost po sigurnost građana.  

Stanje je iz godine u godinu sve gore, iz razloga što su to stabla stara preko 50 godina i trule iz unutrašnjosti. Unazad dvije godine pokrenuta je akcija da se odstrane stabla koja su dotrajala, a da se zasade nova. Međutim, intervencijama pojedinih građana krenula je silna kritika koja je jednostavno zatvorila put radova. Sada nema više obustavljanja, posebno nakon posljednjeg slučaja, jer je potencijalna opasnost i od drveća na Aleji i od jablana ispred škole „Ivan Goran Kovačić“, kao i drugih stabala koja su u toj starosti“, izjavio je tom prilikom za Radio Gradačac Sead Beširević, direktor JP „Parkinzi“.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube