Najnovije vijesti

Jačanje kapaciteta Centra za socijalni rad i inicijativa za otvaranje Sigurne kuće u Gradačcu

13/09/2023 | objavio Radio Gradačac
Jačanje kapaciteta Centra za socijalni rad i inicijativa za otvaranje Sigurne kuće u Gradačcu
FBiH/BiH

U Gradačcu je danas održan zajednički sastanak predstavnika fedralne, kantonalne i gradske vlasti na kojem je razgovarano o poduzetim aktivnostima nakon stravičnog zločina, trostrukog ubistva u našem gradu počinjenog prije mjesec dana. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Centra za socijalni rad Gradačac, udruženja „Viva žene“ Tuzla i „Djetelina“ Gradačac , te Neformalne grupe građanki i građana Gradačca.

Na inicijativu gradonačelnika Gradačca Edisa Dervišagića sastanku su prisustvovali federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Fadil Alić. Na sastanku je, između ostalog, bilo riječi o izradi adekvetne zakonske regulative, stanju u Sigurnim kućama u Federaciji BiH i njihovom finansiranju, ali i jačanju kapaciteta Centara za socijalni rad.

Data je podrška federalne i kantonalne vlade pokrenutim inicijativama iz Gradačca u smislu zakonskih izmjena koje su uočene kao nedostaci u ovom procesu i usaglašene su aktivnosti koje se odnose na izradu elaborata i studije opravdanosti uspostave Sigurne kuće u Gradačcu. Najavljeno je i donošenje strategije razvoja sistema socijalne i dječije zaštite u FBiH, koja predviđa jačanje kapaciteta centara za socijalni rad.

Planirano je izdvajanje većih sredstva za rad Centra za socijalni rad Gradačac koje će omogućiti kadrovsko jačanje ove ustanove, izdvajanje sredstava za rad udruženja koja će omugućiti pravnu, psihološku i svaku drugu stručnu pomoć žrtvama eventualnog nasilja u porodici.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je dodao i da se očekuje izvještaj o provedenoj istrazi na narednoj sjednici gradskog vijeća Grada Gradačac kroz izvještaj o stanju sigurnosti na području grada Gradačac kao i zajednički sastanci premijera FBiH i TK.

Nakon sastanka u gradskoj upravi ministri su posjetili Centar sa socijalni rad Gradačac gdje su se upoznali sa konkretnim primjerima rada iz oblasti nasilja u porodici.

Radio Gradačac / Grad Gradačac / video prilog: RTV TK

Comments are closed.

YouTube