Najnovije vijesti

Jačanje kapaciteta Savjeta roditelja TK

24/10/2023 | objavio Radio Gradačac
Jačanje kapaciteta Savjeta roditelja TK
Tuzlanski kanton

Treća radionica jačanja kapaciteta Savjeta roditelja Tuzlanskog kantona uz podršku Misije OSCE-a održana je danas u Tuzli. U ime domaćina Damir Gnjidić, šef OSCE-ovog Terenskog ureda u Tuzli naglasio je važnost ovog događaja ističući startnu i kontinuiranu savjetodavnu, ali i finansijsku podršku radu ovog Savjeta.

Savjet roditelja je nevladina, nestranačka organizacija čije članstvo se okuplja na dobrovoljnoj bazi. Mi analiziramo događaje i pojave vezane uz rad škola i obrazovanje, ali učešće roditelja u radu roditeljskih vijeća u školama nije unificirano. I to želimo unapređivati radeći na nivou Kantona, naglasila je u uvodu Senija Mujkanović Muftić, predsjednica Savjeta roditelja.

Resorno Ministarstvo za obrazovanje i nauku u TK prepoznalo je Savjet, od samog osnivanja prije nepune dvije godine, a zatim i angažirajući njegovo članstvo u Interesornu grupu za analiziranje stanja i pripremu dokumenata i akata s ciljem prevencije maloljetničke delinkvencije i poboljšanja sigurnosti u školama ove godine.

Ministarstvo želi imati partnera u Savjetu roditelja Tuzlanskog kantona. Nama su važni roditeljski stavovi i imamo ranija iskustva gdje su roditelji imali veću ulogu, kako u radu škole, tako i u izboru direktora škola, na primjer. Mi stalno donosimo propise koji štite ne samo učenike, nego i roditelje i spremni smo sarađivati s roditeljima na svakom planu, kazao je ovom prilikom ministar za obrazovanje i nauku TK Ahmed Omerović.

Iskustva sarajevskog Vijeća roditelja koje od 2009. godine čine roditelji ukupno 105 škola iz 9 općina formiranih u 6 kordinacija prezentirali su na ovoj radionici gosti, članovi Vijeća roditelja Kantona Sarajevo. Ovo Vijeće je medijator prenosa autoriteta roditelja na sistem obrazovanja, a u interesu djece.

Vijeće roditelja Kantona Sarajevo u svom članstvu ima roditelje iz svih škola, iz svih sarajevskih općina i njegov je rad zakonski reguliran. Mi interese naše djece zastupamo kao vlastitu obavezu i odlučujemo kroz školske odbore. Ne miješamo se u radno-pravne odnose i rad direktora škola. Ali pomažemo u lobiranju i predlažemo izmjene zakona u korist školske djece, kazala je između ostaloga Elma Dizdarević, predsjednica UO Vijeća roditelja Kantona Sarajevo.

Jako je važno uključiti svaku školu, svako odjeljenje i svakog roditelja koji želi učestvovati u radu Savjeta roditelja TK, zaključeno je na radionici. Učitelji, nastavnici i profesori mogu ih animirati. U Tuzlanskom kantonu radi 121 škola i tu je ogroman broj djece i roditelja koji zajedno mogu mijenjati stvari nabolje ukoliko uspostave valjanu strukturu. Zajedno sa školama i obrazovnim vlastima roditelji mogu rješavati probleme koji se tiču odgoja, ponašanja i sigurnosti djece. A Savjet roditelja TK će se dalje razvijati u sistemskom pravcu kako bi uz podršku Vlade TK njegov rad u budućnosnosti bio uokviren zakonima koji reguliraju predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, saopćeno je iz Savjeta roditelja TK.

Radio Gradačac / Savjet roditelja TK

Comments are closed.

YouTube