Najnovije vijesti

Jasmina Dedić Ibrić sa monodramom “Ich liebe Deutschland” autora Vahida Klopića nastupit će na festivalu “inBox”

05/08/2022 | objavio Radio Gradačac
Jasmina Dedić Ibrić sa monodramom “Ich liebe Deutschland” autora Vahida Klopića nastupit će na festivalu “inBox”
Pozorišne predstave

Od 1. do 4 septembra u Novoj Biloj kod Travnika biće održan 2. Regionalni festival monodrame ”inBox”. Organizatori festivala su Kazalište mladih ”Korifej” i JU Hrvatski kulturni centar Nova Bila, a u takmičarskoj selekciji je 5 glumaca sa svojim monodramama.

Među njima je i Jasmina Ibrić Dedić koja će nastupiti na drugoj večeri festivala sa monodramam “Ich liebe Deutschland” autora našeg sugrađanina Vahida Klopića, u režiji Midhata Kušljugića.

Predstava kroz svoj naslov već aludira na temu koja govori o odlasku i grljenju nekih drugih vrijednosti života izvan naših balkanskih granica, međutim u njenoj postavci se zapravo najmanje govori o tome. Suština je u borbi koja svakodnevno preovladava u svima nama da li i pod kojim uslovima ostati. U predstavi se pojavljuje deset likova koje igra glumica i koji su imali veliki uticaj na prelomne trenutke u kojim se glavni lik nalazi, te utiču i na samu strukturu predstave jer određuju sam glavni lik, te situacije u kojima se nalazi.

„Slušajući moju priču zapitat ćete se je li moglo gore, je li moralo baš svako zlo da me snađe i ima li mu kraja? I vidjet ćete nije me ubilo, ali me natjeralo da promjenim baš sve. Nisam htjela da odem iz svoje zemlje, onda me zlo natjeralo da zavolim drugu zemlju.”

Jasmina Dedić Ibrić, bosanskohercegovačka glumica, rođena 1991.godine u Tuzli. Akademiju Dramskih umjetnosti u Tuzli, odsjek gluma, završila kao student generacije. Igrala je u mnogim predstavama, te radila kao suradnica, koreograf u predstavama za djecu i odrasle, te igrala u predstavama koje su produkt međunarodne suradnje više kazališnih kuća. Zapažena je i na Festivalima, gdje je osvajala prve nagrade.

Radio Gradačac / JU HKC Nova Bila / Foto arhiva

Comments are closed.

YouTube