Najnovije vijesti

Javna rasprava o rehabilitaciji tunela Ormanica 25. aprila

10/04/2018 | objavio Radio Gradačac
Javna rasprava o rehabilitaciji tunela Ormanica 25. aprila
Bezbjednost

Javno preduzeće Ceste Federacije Bosne i Hercegovine pokrenulo Program modernizacije magistralnih cesta u FBiH za koji je potpisan Kreditni sporazum sa, među ostalim i Svjetskom bankom. U Programu modernizacije nalazi se i projekat  rehabilitacije tunela Ormanica  koja se nalazi na teritoriji općine Gradačac.

Kako bi se obavile pripremne aktivnosti za raspisivanje Tendera za izvođenje radova za ovaj projekat, a prema operativnim politikama Svjetske banke (operativna politika 4.01 Procjena utjecaja na okoliš), urađen je nacrt Plana upravljanja okolišem i društvenim aspektima za projekat rehabilitacije tunela Ormanica.

U svrhu finaliziranju ovog dokumenta potrebno je održati i Javnu raspravu koja će se održati 25.4.2018. godine u 13,00 sati, mala sala motela Ormanica, saopćeno je iz Općine Gradačac.

Projekat Rehabilitacija tunela “Ormanica” jedan je od pod-projekata u sklopu Projekta modernizacije cestovnog sektora FBiH koji sufinansira Svjetska banka i EIB. Konačni cilj je dovođenje objekta u stanje u kome će njegova funkcija biti na nivou savremeno izgrađenih tunelskih objekata na cestama istog ranga. 

Tunel “Ormanica” se nalazi na glavnom putnom pravcu unutar općine Gradačac, na magistalnoj cesti M-1.8, dionica Pelagićevo – Srebrenik. Ovaj putni pravac zauzima vrlo značajno mjesto u cestovnoj mreži Bosne i Hercegovine, i na njemu se odvija vrlo živ promet s obzirom na veliki broj vozila. Ukupna dužina tunela je 247 metara, dok je širina 8,40 metara. Glavni projekat ne predviđa proširenje tunela, navodi se u Planu upravljanja okolišem i društvenim aspektima za projekat rehabilitacije tunela Ormanica koji je izradilo JP Ceste Federacije BiH.

 

 

Radio Gradačac / Općina Gradačac / JP Ceste Federacije BiH

 

 

Comments are closed.

YouTube