Najnovije vijesti

Jesenja sjetva u Gradačcu veća za oko dva posto od planirane

30/12/2019 | objavio Radio Gradačac
Jesenja sjetva u Gradačcu veća za oko dva posto od planirane
Tuzlanski kanton

Na današnjoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila Izvještaj realizaciji plana jesenje sjetve u 2019. godini za područje Tuzlanskog kantona. Jesenja sjetva na području Tuzlanskog kantona realizovana je na 7.141 ha, ili 93,63 % planiranih površina. Istovremeno, treba napomenuti da je ova površina za 302,5 ha, odnosno 4,42% veća u odnosu na sjetvu u 2018. godini.

Najveće površine zasijane su pšenicom 3.393 ha, odnosno 96,72 % od planiranih površina, a 47,51 % od ukupno ostvarene sjetve. Ostala strna žita su zasijana na površinama od 1.612 ha, odnosno 89,11 % od planiranih površina. Industrijsko bilje zasijano je na površini od 6 ha što je 75,00 % u odnosu na plan. Povrtnim biljem (crveni luk, salata, špinat i grašak i dr.) zasijano je 591 ha, a što je 97,20 % u odnosu na plan. Od planiranih 1.694 ha za krmno bilje zasijano je 1.539 ha odnosno 90,85 % u odnosu na plan.

Stepen realizacije jesenje sjetve po općinama/gradovima je različit i kreće se od 41,72% na području Srebrenika do 101,84 % na području Gradačca. Do smanjenja sjetvenih površina došlo je u Čeliću, Doboj Istoku, Kalesiji i Kladnju. U Gračanici sjetvene površine su na nivou prošle godine dok su u ostalim općinama/gradovima sjetvene površine nešto povećane.

Na povećanje sjetvenih površina, u odnosu na prošlu godinu, uticale su povoljne vremenske prilike u vrijeme optimalnih rokova sjetve što je omogućilo blagovremenu pripremu zemljišta za sjetvu.

Vlada je danas, radi bolje iskorištenosti Budžetom planiranih sredstava donijela Odluku o izmjeni i dopuni Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2019. godini.

Nakon što su općinske/gradske službe dostavile navedene podatke utvrđeno je da je za određene proizvodnje potrebno više sredstava nego što je planirano Programom, dok je za određene proizvodnje neophodno umanjiti visinu planiranih sredstava s obzirom na broj zahtjeva i obim proizvodnje. Stoga je odlučeno da se današnjim izmjenama izvrši relokacija planiranih sredstava, radi njihove efikasnije iskorištenosti, saopćeno je iz Vlade TK.

Radio Gradačac / Vlada TK

Comments are closed.

YouTube