Najnovije vijesti

Jusuf Brkić održao koncert u rodnom Gradačcu

05/03/2016 | objavio Radio Gradačac
Jusuf Brkić održao koncert u rodnom Gradačcu
GRADAČAC

Dvorana Gradskog kina sinoć je bila premala da primi sve koji su željeli da prisustvuju koncertu našeg sugrađanina Jusufa Brkića.

Svoj prvi izlazak pred domaću publiku ovaj mladi sazlija je pomno pripremao i upriličio prekrasan kulturni događaj u Gradačcu.

Jusuf u Gradaccu copySazlijski motivi, sevdalinke i neskrivene emocije na bini i u publici samo su dodatno upotpunili nastup mladog sazlije.

Jusuf Brkich copyJusuf Brkić rođen je u Gradačcu 1992.godine. Osnovnu školu završava u Gradačcu a Behram-begovu medresu u Tuzli.
 
Kao dječak na poklon od roditelja dobija saz i u dvanaestoj godini postaje učenik jednog od najznačajnijih majstora sevdaha i saza dr.Hašima Muharemovića. Vrlo rano počinje nastupati po festivalima u BiH i inostranstvu.
Pojavljuje se u višestruko nagrađivanom filmu “Sevdah” redateljice Marine Andree-Škop 2009. godine. Od 2013. godine sarađuje sa Lalom Raščić na performansu “Ukleta brana” za kojeg radi muziku. Nastupaju na festivalima u Beogradu, Ljubljani, Bernu, Parizu. Iste godine Jusuf nastupa i u programu Sevdah Pogon Sarajevskog ratnog teatra zajedno sa drugim mladim izvođačima sevdaha.
 
Sa Damirom Imamovićem 2015. snima muziku za predstavu “Teferič” Aleša Kurta. Za predstavu “Tuđe srce” Dine Mustafića pojavljuje se u ulozi muzičara i glumca na sceni.
 
Balkon u kinu copyPosebnost Jusufove vizije saza ogleda se u umjetničkom pristupu na koji ga je uputio dr. Hašim Muharemović (ljekar, sazlija i slikar). Njegov sazlijski stil odlikuje se izrazitom ritmičnošću i smislom za improvizaciju. To mu je omogućilo da saz uvede u zajedničku svirku sa drugim instrumentima.
 
Jusuf danas živi u Sarajevu. Studira na Pravnom fakultetu i redovno nastupa.
 Jusuf Brkic kuca saza
CD “Kuća saza” njegovo je prvo izdanje koje donosi sazlijske instrumentale, klasične sevdalinke, ali i nekoliko eksperimentalnih aranžmana koji uključuju cello u izvedbi Isaka Haračića.
 
Gost koncerta bio je producent cd-a Damir Imamović, a izdavač “Kuće saza” je iTM, Sarajevo.
 Jusuf i Damir

Comments are closed.

YouTube