Najnovije vijesti

Južni vodovod stigao do Zelinje Donje, vrši se ispiranje cjevovoda

29/09/2020 | objavio Radio Gradačac
Južni vodovod stigao do Zelinje Donje, vrši se ispiranje cjevovoda
GRADAČAC

Projekat „ Vodosnabdijevanja Gradačca“ vrijedan preko 30 miliona maraka ulazi u završnu fazu. Trenutno se vrši ispiranje potisnog cjevovoda u Zelinji Donjoj na lokaciji kod Osnovne škole.  Završetkom ovih aktivnosti stvaraju se uslovi za priključenje i prvih potrošača ove mjesne zajednice budući da je do sada na njenom području urađeno oko 8 km distributivne mreže koja se naslanja na glavni potisno-distributivni cjevovod Kerep-Zelinja Donja u dužini od 5 km.

Prema riječima Mirsada Derviševića, člana Vijeća MZ Zelinja Donja, značaj ovog vodovoda, tj. projekta, je za ovu mjesnu zajednicu historijski.

Dosta će značiti mještanima ovoga kraja koji već duže vrijeme muku muče sa vodosnabdijevanjem. Uveliko će nam olakšati, jer se mi ovdje mučimo, a cisterna nam svakodnevno dovozi vodu za potrebe škole i ambulante koje su najugroženije zbog nedostatka vode. Riješit će se i problem zaseoka u višim dijelovima koji svakodnevno imaju problem zbog nedostatka vode, ističe Dervišević.  

Na licu mjesta danas je bio i gradonačelnik Edis Dervišagić koji je izjavio da se u narednih 7 do 10 dana očekuje puštanje u rad i pumpne stanice u Zelinji Donjoj čime će potrošači sa cjelokupnog područja ove mjesne zajednice dobiti mogućnost spajanja na novu vodovodnu mrežu.

Nakon ovoga nastavljamo dalje i u narednim danima isti postupak će biti upriličen i za MZ Zelinja Srednja, tako da sam projekat apsolutno ulazi u završnu fazu, naglasio je gradonačelnik Dervišagić.

Osim distributivne mreže i potisnog cjevovoda, u završnoj fazi su i radovi na izgradnji objekata vodosnabdijevanja koji se odnose na rezervoar KR4 kapaciteta 150 m³ vrijednosti oko 96.000 eura bez PDV-a i pumpne stanice PS9 vrijednosti 43.000 eura bez PDV-a.

Podsjećamo da je u okviru dosadašnjih aktivnosti na proširenje vodovodnog sistema od izvorišta Domažić do Kerepa i dalje prema Mediđi Donjoj i Zelinji Donjoj izgrađeno oko 56 od planiranih 57 km vodovodne mreže, zatim spoj južnog vodovoda za rezervoarom Humke sa 12 km mreže i 8 vodovodnih objekata, u ukupnoj vrijednosti opreme i radova od 9.399.049 KM sa PDV-om.

Ovaj projekat se finansira od strane Evropske banke za obnovu i razvoj, grant-donatorskim sredstvima Švedske agencija za saradnju i razvoj, Češke razvojne agencije i Investicijskog okvira za zapadni Balkan, te sredstvima budžeta i fondova različitih nivoa u Bosni i Hercegovini.Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube