Najnovije vijesti

Kampanja „Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja!“

29/12/2021 | objavio Radio Gradačac
Kampanja „Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja!“
Bezbjednost

Danas će Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona centralnim događajem u Tuzli u periodu od 11,00 do 13,00 sati, započeti društveno odgovornu kampanju „Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja!“ na području Tuzlanskog kantona.

Kampanja se provodi u periodu 23-31. decembra 2021. godine i ima dvojak cilj:da podigne svijest građana o opasnosti korištenja vatrenog oružja u slavljeničke svrhe tokom prazničnog perioda, kao ida promoviše odgovorno vlasništvo nad vatrenim oružjem.

Tokom trajanja kampanje policijski službenici i službenice će u odabranim sredinama dijeliti promotivni materijal građanima sa ključnim porukama kampanje da neovlaštena upotreba vatrenog oružja ugrožava sigurnost ljudi i imovine i izaziva uznemirenost građana, te je legalno kažnjivo kao i da pucanje u vazduh iz vatrenog oružja može nenamjerno prouzrokovati smrt druge osobe ili za posljedicu imati teške fizičke povrede i psihološke traume.

Ovu kampanju danas će provoditi i policijsku službenici u Gradačcu, o čemu ćete informaciju više dobiti u našem Jutarnjem programu.

Istraživanja pokazuju da se tragedije i nesreće,usljed upotrebe vatrenog oružja,često dešavaju u vrijeme proslava. Stoga, Uprava policije MUP-a TK apeluje na građane Tuzlanskog kantona da se suzdrže od upotrebe vatrenog oružja tokom prazničnog perioda kako najradosniji trenuci i praznične proslave ne bi završile sa tragičnim posljedicama:„Provedite najljepše trenutke radosti i slavlja odgovorno, bez korištenja vatrenog oružja!“

Kampanja se realizuje uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini u okviru projekta „Prevencije i smanjenja prisustva nelegalnog oružja u Bosni I Hercegovini”(PILLAR), a sprovode je kantonalna ministarstava unutrašnjih poslova i Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Projekat PILLAR se realizuje u okviru incijative Mapa puta 2024 za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu koju finansiraju Savezna Republika Njemačka, Velika Britanija, Kraljevina Švedska, Republika Francuska, Kraljevina Nizozemska, Kraljevina Norveška i uz podršku Evropske unije.

Radio Gradačac / MUP TK

Comments are closed.

YouTube