Najnovije vijesti

Katolici obilježavaju blagdane Svi sveti i Dušni dan

01/11/2022 | objavio Radio Gradačac
Katolici obilježavaju blagdane Svi sveti i Dušni dan
GRADAČAC

Katolici danas obilježavaju blagdan Svih svetih. Blagdan Svih svetih, jedan od četiri najznačajnija blagdana u vjerskom kalendaru. Katolička crkva slavi kanonizirane svece te one koji su ostvarili ideal kršćanskoga života, ovaj dan posvetila je svim pobožnim i dobrim ljudima koji nisu beatificirani ili proglašeni svecima. Od ranog jutra vjernici obilaze groblja, paljenjem svijeća i molitvom prisjećaju se svojih najmilijih koji više nisu živi. Tokom dana biće služene svete mise i na grobljima i u crkvama.

Nakon blagdana Svih svetih, katolici 2. novembra obilježavaju Dušni dan kada se sjećaju svih svojih pokojnika. Dušni dan ili Dan mrtvih izraz je nade i vjere u zagrobni život. Uz ovaj blagdan, kao i za blagdan Svih svetih, običaj je obilazak groblja i paljenje svijeća za pokojne. Tog dana katolici se mole za duše svojih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima i prisustvuju svetoj misi.

U Župi Gradačac danas i sutra će vjernici prisustvovati svetoj misi u crkvi Sv. Marka Evanđeliste i opijelima na grobljima u Gradačcu, Ledenicama Donjim (Barama) i Bjeljevin.

SVI SVETI (utorak, 01.11.2022.)
D. Ledenice-Bare: opjela (10 sati), misa (11 sati),
Gradsko groblje: opjela (14 sati),
Misa u Župnoj crkvi (16 sati).
DUŠNI DAN (srijeda, 02.11.2022.)
Bjeljevina: opjela (10 sati), misa (11 sati)
Misa u Župnoj crkvi (16 sati).
Radio Gradačac / Župa Gradačac

Comments are closed.

YouTube