Najnovije vijesti

Katolici obilježavaju blagdane Svi sveti i Dušni dan

01/11/2020 | objavio Radio Gradačac
Katolici obilježavaju blagdane Svi sveti i Dušni dan
Vjerske zajednice

Katolici širom svijeta danas obilježavaju blagdan Svih svetih, jedan od četiri najznačajnija blagdana u vjerskom kalendaru. Katolička crkva slavi kanonizirane svece te one koji su ostvarili ideal kršćanskoga života, ovaj dan posvetila je svim pobožnim i dobrim ljudima koji nisu beatificirani ili proglašeni svecima. 

Nakon blagdana Svih svetih katolici 2. novembra obilježavaju Dušni dan kada se sjećaju svih svojih pokojnika. Dušni dan ili Dan mrtvih izraz je nade i vjere u zagrobni život. Uz ovaj blagdan, kao i za blagdan Svih svetih, običaj je obilazak groblja i paljenje svijeća za pokojne. Tog dana katolici se mole za duše svojih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima i prisustvuju svetoj misi.


U Župi Gradačac danas i sutra će vjernici prisustvovati svetoj misi u crkvi Sv. Marka Evanđeliste i opijelima na grobljima u Gradačcu, u Ledenicama Donjim (Barama i Bjeljevini), uz pridržavanje preporučenih mjera vezanih za pandemiju Covid-19.

O obilježavaju blagdana Svi sveti i Dušni dan za Radio Gradačac je govorio vlč. Marko Hrskanović, župnik Župe Gradačac.

 

SVI SVETI (NEDJELJA, 01.11.2019.)

10 SATI: D. LEDENICE-BARE – OPIJELA

11 SATI: SV. MISA ZA PUK (ZA SVE POKOJNE)

14 SATI: GRADSKO GROBLJE – OPIJELA

16 SATI: MISA U ŽUPNOJ CRKVI

DUŠNI DAN (PONEDJELJAK, 02.11.2019.)

10 SATI: BIJELJEVINA – OPIJELA

11 SATI: SV. MISA (ZA SVE POKOJNE)

16 SATI: MISA U ŽUPNOJ CRKVI


Povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana, delegacije Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga BiH (OSBiH) upriličit će polaganje vijenaca i paljenje svijeća za sve poginule, umrle i nestale branitelje Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i civilne žrtve Domovinskog rata. Za danas, 1. novembar, planirani su polaganje vijenaca i molitva za umrle kraj spomen obilježja u Odžaku, Domaljevcu i Ravne – Brčko, te u Orašju (Spomen-obilježje u centru Grada i polaganje vijenaca i misa zadušnica na groblju „Karaula“ Donja Mahala, Orašje).

Zbog godišnjeg sajma na svetkovinu “Svi Sveti“, danas od 07 do 19 sati obustavit će se saobraćaj na lokalitetu Donja Mahala „Šibovače“. Za vrijeme obustave saobraćaj će se preusmjeriti ulicama Stjepana Radića, Franjevačka, Vladimira Nazora i Ivana Gundulića, preko Tolise, saopćeno je iz BIHAMK-a.

 

Radio Gradačac / Foto: Facebook Naše cvijeće Gradačac

Comments are closed.

YouTube