Najnovije vijesti

KIKIĆEVI SUSRETI – Druženje pisaca i gradačačkih školaraca

26/05/2017 | objavio Radio Gradačac
KIKIĆEVI SUSRETI – Druženje pisaca i gradačačkih školaraca
KULTURA

Drugog dana „Kikićevih susreta“ organizovano je druženje pisaca sa učenicima gradačačkih osnovnih i srednjih škola. Centralni događaj bio je u Vidi I u osnovnoj školi koja nosi ime Hasana Kikića.

U njegovu čast školarce su pohodili dječiji pisci Imet Bekrić, Jagoda Iličić, Muhidin Šarić, Nura Suljkanović, Enes Bećirbašić i Šimo Ešić. Oni su stihom i prozom uplovili u svijet mašte i bajki o kojima su govorile i Šejla Šehabović i Đana Kukić iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Održana je promocija knjiga “Romaneskna i pripovjedna proza Ahmeta Hromadžića” koja je izašla u izdanju IK „Bosanska riječ“ iz Tuzle.

Djeci bih htjela preporučiti da čitaju i samo čitaju. Pogotovo u vremenu interneta kada je djeci dostupno toliko sadržaja koji ne mogu zamjeniti dobru knjigu. A dobru literaturu je pisao Ahmet Hromadžić. Jedan od najboljih bh. književnika koji se bavio isključivo fenomenom bajke u književnosti za djecu. Knjiga je dobar vodič za sve istraživače iz oblasti književnosti za djecu i one koje malo više interesuje književno djelo Ahmeta Hromadžića i njegov veliki doprinos u izdavačkoj djelatnosti. Ahmet Hromadžić je zaslužio da se spominje svake godine, da se nanovo čita i da se nanovo neke nove kritike pišu o njegovom književnom djelu iz novih perspektiva i osvijetli svaki segment iz njegovog života i književnog stvaralaštva, istakla je autorica knjige Đana Kukić.

Knjiga o Ahmetu Hromadžiću autorice Đane Kukić je urađena na vrlo interesantan i čitljiv način i po prvi put u našoj historiografiji imamo jedno cjelovito djelo o dječijem piscu. I nadam da će to biti samo podsticaj da se to uradi i za druge bosanskohercegovačke pisce, rekao je Šimo Ešić, vlasnik IK „Bosanska riječ“ Tuzla.

Prošle godine u produkciji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine napravljena je mini izložba „Ahmet vam priča“ koja je namjenjena isključivo djeci školskog uzrasta.

– Izložba je rađena prema Nastavnom planu i programu za peti razred osnovne škole. Djeca za jedan mini čas nešto više mogu saznati o romanu „Patuljak iz izgubljene zemlje“, rekla je Đana Kukić koja je autorica ove izložbe.

Imet Bekrić u društvu školaraca i pisaca proslavio 74. rođendan

Učenici O.Š. „Hasan Kikić“ priredili su malo iznenađenje i uputili čestitku Ismetu Bekriću za njegov 74. rođendan. Nakon što je ugasio svjeće na rođendanskoj torti pisac se domaćinima zahvalio stihovima iz svoje najnovije zbirke pjesama.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube