Najnovije vijesti

KIKIĆEVI SUSRETI – Ilijaz Dudić u svom duhovnom zavičaju predstavio roman „Sjene i zablude“

27/05/2017 | objavio Radio Gradačac
KIKIĆEVI SUSRETI – Ilijaz Dudić u svom duhovnom zavičaju predstavio roman „Sjene i zablude“
Manifestacije

U okviru književne manifestacije „Kikićevi susreti“ u prostoru biblioteke „Alija Isaković“ održana je promocija knjige „Sjene i zablude“ Ilijaza Dudića. Kao što se i očekivalo, posljednji naslov zavičajnog pisca, koji već dugo živi u Tešnju, izazvao je veliku pažnju publike.

Dudićev prvi roman predstavili su Hadžem Hajdarević i Mehmed Pargan, navodeći kako se radi o bliskoj temi protoka vremena prikazanoj kroz događaje u jednom bosanskom selu. Sličnom brojnim živopisnim mjestima u našoj zemlji.

Ilijaz je imao svoje selo koje je kroz nekoliko spisateljskih djela uspio da predstavi nama kao jednu formu kroz koju može da posmatra kompletno bh. društvo koje se kreće zadnjih decenija ka jednom ishodištu koje se zove aktuelno, moderno vrijeme“, rekao je Mehmed Pargan. „Ilijaz kroz skrivene poruke, u kompletnom svom spisateljskom opusu prikazuje zapravo jedan kompletan život u BiH. Pokušao je tako pokazati na koji način funkcionira naš mentalitet u koji svaki dan odlazimo tražeći svoj identitet“, rekao je između ostalog Pargan.

Radi se o dobrom, kvalitetnom, vrlo pažljivo strukturiranom romanesknom ostvarenju koje tek treba da nađe svoje čitaoce i svoje mjesto u bh. književnosti“, rekao je na promotor Hadžem Hajdarević. „Autor vrlo vješto, polako poentira. On se ne trudi da izvuče zaključke kao neku opću istinu o svijetu i životu, nego to kaže gotovo pa slučajno. Ja vjerujem da će ovaj roman naći svoje čitaoce iz razloga što on vrlo uvjerljivo, direktno, nepobitno govori o jednom traumatičnom vremenu. Govori o sjećanju, koje je takođe haotično, koliko i sadašnje neko vrijeme“, kazao je Hajdarević.

Domaći teren uticao je i na autora, koji nije skrivao emocije i zadovoljstvo u priči o svojim književnim počecima i nastanku knjige „Sjene i zablude“. „Sve se mijenja“, kazao je Ilijaz Dudić. „Ono što ne može promijeniti to je duhovni zavičaj. A on je iz Gradačca i mi se u svijetu gdje god odemo prepoznajemo po sitnim navikama, po potrebama, htjenjima i otuda su svi likovi, svi karakteri i u pričama i u pjesmama, u ovom romanu, sa mediđskih ulica, sa gradačačkih sokaka i nije moglo ni biti drugačije“, emotivno je zaključio Dudić.

Roman „Sjene i zablude“ Ilijaza Dudića, te zbirka pjesama „Rog i svijeća“ sinoć su poklonjeni novim, nadamo se budućim vjernim čitaocima.

MKH/Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube