Najnovije vijesti

KIKIĆEVI SUSRETI: Promovisana knjiga Amesa Bikića “Strah od zaborava”

02/06/2022 | objavio Radio Gradačac
KIKIĆEVI SUSRETI: Promovisana knjiga Amesa Bikića “Strah od zaborava”
GRADAČAC

U okviru ovogodišnjih “Kikićevih susreta” u Gradačcu, u srijedu, 1. juna, na terasi Biblioteke u Gradačcu promovisana je knjiga “Strah od zaborava” autora Amesa Bikića.

Promocija je izazvala veliko interesovanje građana Gradačca i gostiju iz Bosanske Posavine, Bosanskog Šamca i Orašja.

Knjiga je svojevrstan dokument, svjedočanstvo o patnjama i torturama koje je autor prošao u 14-mjesečnom zatočeništvu u srpskim logorima u Bosanskom Šamcu, Batkoviću i Vlasenici, ispričano u prvom licu iz vizure samog autora. Ona je takođe, prema Bikićevim riječima, jedna vrsta autoterapije nakon svih preživljenih strahota srpskih logora, trauma i posttraumatskog stresnog poremećaja s kojim svakodnevno živi. Autor se u knjizi ne bavi uzrocima i razlozima proživljenog u logorima, ne analizira, ne optužuje i ne osuđuje, nego iznosi nepatvorenu istinu svih golgota kroz koje je prošao za 14 mjeseci tokom 1992. i 1993. godine, vrlo upečatljivo opisujući ljude, mjesta, događaje i vlastita iskustva.

– Ovom knjigom nisu samo otvorena vrata svjedočenja o proteklom teškom ratnom vremenu, već  se tragedija sagledana s druge strane, one posljedične, može koristiti i u proučavanju psihlogije ličnosti, borbi i značaju podsvjesnog. Dakle, ovdje se otvaraju i neka nova područja, na prvo čitanje možda zanemarena, kazala je, između ostalog, jedan od promotora knjige Mirsa Šarić.

Govoreći o knjizi, promotor Vahid Klopić je naglasio da je ova knjiga na njega ostavila snažan dojam, istaknuvši da je ona vjerovatno najbolji dokument jednog vremena posmatran i napisan iz vizure onoga ko je osjetio logore na kraju dvadesetog vijeka na prostoru Bosne i Hercegovine.

Prilikom rada na proznom djelu, autoru je vrlo važno imati urednika ili pravog redaktora. Redaktorica ove knjige Elvira Jahić, skupa sa Amesom, su rečenice dnevničkog karaktera uveli u formu romana, jer svako drugi književni oblik nije ni dolazio u obzir. Nakon toga, sve je vjerovatno išlo u tom pravcu i u procesu stvaranja trasirano je da rukopis postane roman. Autobiografski roman. Upečatljiv roman. Ja mislim da je Ames u ovoj knjizi zorno pokazao, dokazao i jasno oslikao kako grozota rata, ljudska izopačenost, sva ta bahatost koju je srpska agresorska vojska, pa i civili tamo, mogu duboko uništiti i najviše devastirati psihologiju jedne mladosti, rekao je Klopić.

 

Podršku Amesu Bikuću na jučerašnjoj promociji pružili su i njegovi sugrađani iz Bosanskog Šamca, od koji su mnogi prošli ista ili slična logorska iskustva. Jedan od njih je i Ešref Zaimbegović, autor nedavno promovisane knjige “Iskušenja vremena”. Zaimbegovića i Bikića spaja zajedničko zatočeništvo u srpskim logorima, a zajedno su nakon više od godinu dana zatočeništva razmijenjeni u Dragaliću u Hrvatskoj, u junu 1993. godine. Zaimbegović je iskoristio priliku da se prisjeti nekih od događaja iz tog perioda, posebno izrazivši zadovoljstvo činjenicom da knjiga nije osvetoljubiva.

– Ames ne vapi za osvetom. On opisuje zlo, ali ga ne apostrofira. On samo želi da se to zlo ne zaboravi. Da znamo šta je bilo. Ali on navodi da je tamo bilo i dobrih ljudi koji su na neki način pomogli, poručio je Zaimbegović.

________________________________

Kompletnu promociju možete pogledati u priloženom videu

 

_______________________________

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube