Najnovije vijesti

Klanjana dženaza Šefki Mešanoviću, ratnom načelniku Gradačca

01/11/2019 | objavio Radio Gradačac
Klanjana dženaza Šefki Mešanoviću, ratnom načelniku Gradačca
GRADAČAC

Šefko Mešanović je u Gradačcu ali i u javnosti Bosne i Hercegovine pa i regiona početkom 90-tih godina prošloga stoljeća postao poznat kao ratni načelnik općine Gradačac. Ali i čovjek koji je s ponosom nosio beretku sa grbom Republike Bosne i Hercegovine.

Prihvatio se veoma važnog i odgovornog zadatka da vodi narod i koordinira vojne aktivnosti sa komandom 107. viteške brigade. Bilo je to u vrijeme kada je Gradačac bio u poluokruženju i kada se s pažnjom iščekivao izvještaj da li hrabri branioci i dalje čvrsto stoje na braniku „Kapije Bosne“.

Popularni Beretka bio je omiljen među stanovnicima Gradačca u najtežim ratnim danima. Često je dajući izjave za domaće i svjetske medije s ponosom isticao svoje sugrađane.

Šefko Mešanović u dokumentarnom filmu o 107. viteškoj motorizovanoj brigadi Armije Republike Bosne i Hercegovime posebno ističe zajedništvo i jedinstveno opredjeljenje svih stanovnika da brane i odbrane Gradačac i Bosnu i Hercegovinu.

Na kraju, ipak, mogu da kažem da je 107. MHVO brigada kompletna naša opština. Znači, sa svojim narodom, sa svojom vojskom, sa svojom logistikom, sa svojim organima vlasti, sa svojom Civilnom zaštitom koja je itekako bila spremna i odigrala veliku ulogu u ovom našem ratu. Tako, da možemo reći, da nikad oružane snage ne bi mogle bez ovih ostalih priprema i podrške odigrati onu svoju ulogu kakvu smo im dali. Prema tome. Tačno možemo kazati da sve naše strukture na području opštine čine, znači, jednu 107. vitešku brigadu, zaključuje predsjednik Ratnog predsjedništva SO Gradačac Šefko Mešanović.

Dženaza Šefki Mešanoviću klanjana je u haremu džamije Bukva a ukop je obavljen u mezarlucima Šehitluci. U ime porodice i prijatelja od Šefke Mešanovića se oprostio Husein Topčagić.

Isatakao je da se lik i djelo Šefke Mešanovića ne smiju zaboraviti. Odgovorno je obavljao postavljene zadatke i uvijek je bio spreman da pomogne. Bio je uz svoj narod i volio Gradačac i Bosni i Hercegovinu.

Topčagić je podsjetio kako je Šefko Mešanović bio izuzetno ponosan što je u baš u Gradačcu na Banderi izgrađen spomenik Ljiljan svim braniocima Bosne i Hercegovine, iskrenim  patriotima i borcima za slobodu domovine.

Nedostajat će nam tvoj osmjeh i lijepa riječ. Kahva u ‘Kapiji Bosne’ i tvoja šetnja gradom, poručio je Husein Topčagić.

UživoDženaza rahmetli Šefki Mešanoviću, predsjedniku Ratnog predsjedništva općine Gradačac od aprila 1992. do juna 1994. godine

Gepostet von Radio Gradačac am Freitag, 1. November 2019

 


Šefko Mešanović je rođen 13.09.1940. godine u Mionici. Obavljao je različite dužnosti u privredi i organizacijama iz domena društvenih djelatnosti. Za predsjednika Skupštine opštine Gradačac izabran je na prvim višestranačkim izborima u BiH i imenovan 17.12.1990. godine. Aktivno je učestvovao u pripremanju otpora agresoru. Bio je predsjednik Ratnog predsjedništva Opštine Gradačac od aprila 1992. do juna 1994. godine i načelnik Općine Gradačac do 07.12.1996. godine.


 

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube