Najnovije vijesti

Koalicija „Mržnja ne sada i ne ovdje“ u ovoj godini posebno posvećena nenasilnoj komunikaciji među osnovcima

12/03/2016 | objavio Radio Gradačac
Koalicija „Mržnja ne sada i ne ovdje“ u ovoj godini posebno posvećena  nenasilnoj komunikaciji među osnovcima
Udruženja građana

 

Koalicija Gradačac „Mržnja ne sada i ne ovdje“ održala je radni sastanak posvećen planiranju ovogodišnjih aktivnosti u kojoma će, prema zaključcima, poseban akcent biti stavljen na rad sa djecom osnovnih škola.
Tim povodom planirano je organizovanje radionice pod nazivom „ Budimo tolerantni online i offline“, u kojoj će učestvovati vijeća učenika sedam gradačačkih osnovnih škola. Cilj radionice je da se djeca na zabavan i originalan način edukuju o važnosti nenasilne komunikacije i međusobne tolerancije, kako u stvarnom, tako i u virtualnom svijetu. U radionicu će biti uključeni i pedagozi svih osnovnih škola, koji će zajedno sa članovima koalicije pronaći zanimljive i kreativne načine za interaktivno učešće djece.

 

1A

 

Koalicija Gradačac u svoje aktivnosti planira uključiti i vjerske službe u okviru neformalnog druženja „Kafa sa …“, kako bi ukazali na važnost održavanja međureligijskih dijaloga i međusobnog razumijevanja.
„Borba za prevenciju nasilnog ekstremizma“ jedna je od aktualnih aktivnosti u koju će Koalicija Gradačac biti uključena zajedno sa odjelom za sigurnost i saradnju, vjerskim zajednicama i obrazovnim institucijama. Cilj je brža i bolja reakcija na incidente kako ne bi eskalirali u međunacionalnu mržnju, te nastojanje da se ti incidenti posmatraju kao akt pojedinca, a ne djelovanje religijske, nacionalne ili druge grupe.
Iz Koalicije „Mržnja ne sada i ne ovdje“ naglašavaju da se svi zainteresovani građani mogu uključiti u planirane aktivnosti i dati svoj doprinos u njihovom realizovanju, kao i iznijeti vlastite ideje i prijedloge.

 

 

Comments are closed.

YouTube