Najnovije vijesti

Kolegij GV Gradačac zatražio hitnu akciju zbog šteta u poljoprivredi koje su prozrokovale divlje svinje

28/04/2020 | objavio Radio Gradačac
Kolegij GV Gradačac zatražio hitnu akciju zbog šteta u poljoprivredi koje su prozrokovale divlje svinje
GRADAČAC

Danas je održana 11. sjednica Kolegija Gradskog vijeća Grada Gradačac. Članovi Kolegija razmatrali su problematiku nastanka šteta na poljoprivrednim usjevima od divljih svinja na području grada Gradačac. Na sastanku su osim članova Kolegija prisustvovali predstavnici lovačkog društva „ Jelen „ Gradačac i predstavnici poljoprivrednih proizvođača sa područja Gradačac.

Donešeno je nekoliko zaključaka koje donosimo u nastavku:

– Da se uputi zahtjev Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK da hitno da saglasnost na Godišnji plan gospodarenja lovištem „ Gradašnica „ za lovnu 2020-2021. godinu po zahtjevu LD „Jelen„ Gradačac.

– Poziva se Lovačko društvo „Jelen„ Gradačac da po dobijenoj saglasnosti na Godišnji plan gospodarenja lovišta „ Gradašnica „ hitno pristupi realizaciji istog u dijelu koji se tiče odstrela divljih svinja.

– Ukoliko se na osnovu prikupljenih informacija od strane poljoprivrednih proizvođača utvrdi da provedene mjere nisu dale tražene rezultate, potrebno je u skladu s članom 19. Zakona o lovstvu (Službene novine Federacije BiH br. 4/06, Službene novine Federacije BiH br. 8/10 i Službene novine Federacije BiH br. 81/14 ) uputiti zahtjev federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za izdavanje odobrenja za smanjenje broja zaštićene divljači.

–  Zadužuje se gradska uprava da sagleda visinu šteta na poljoprivrednim usjevima nastalim djelovanjem divljih svinja i način saniranja predloži Gradskom vijeću.  

– Ukoliko se pojave troškovi u realizaciji predloženih mjera isti će se sanirati iz budžeta Grada Gradačac.

– Ukoliko predložene mjere i zaključci ne budu dali potrebne rezultate, sazvat će se hitna sjednica Gradskog vijeća Grada Gradačac, na kojoj će se razmatrati problem nastao djelovanjem divljih svinja na poljoprivrednim usjevima i predložiti naredne mjere za riješavanje istih, saopćeno je iz Gradske uprave Gradačca.

Radio Gradačac / Grad Gradačac / Foto: Ilustracija

Comments are closed.

YouTube