Najnovije vijesti

Koliko zaista poznajemo historiju svoga Gradačca !?

13/01/2018 | objavio Radio Gradačac
Koliko zaista poznajemo historiju svoga Gradačca !?
GRADAČAC

Vjerovatno smo se, mnogi od nas Gradačačana, nekad našli u situaciji da ugostimo rodbinu, prijatelje ili poznanike iz drugih gradova, pa ih malo provedemo gradom, parkom, pored jezera, trgom, pored Husejnije, starim gradom, pored sahat-kule, … i naravno na nezaobilaznu kulu Zmaja od Bosne, našu Gradinu.

Sve je inekako dobro dok se samo razgleda, dok ne krenu pitanja. Od kad` datira Gradina, kad je sagrađena, ko ju je sagradio, kad je rođen Husein kapetan Gradaščević, za šta se borio, …? Milion pitanja, logičnih zar ne?, a mi u neobranom grožđu, nit` koga pitat`, nit` gdje pročitat`, totalno nespremni. Samo šaramo očima, il` onako odokativno iz “rekla-kazala” izvora sipamo informacijama i podacima, pa valjda nešto pogodimo, a da se ne osramotimo. Međutim, još veća nas sramota bude kad` čujemo da naš gost zna više o našem gradu nego mi sami.

Nama je to svakodnevno, i Gradina, i zidine, i sahat- kula, i ostavština Husein kapetana, pa ne obraćamo pažnju na podatke, godine, datume, razmišljamo kad` će nam to trebat`, `ko će nas to pitat`, imaju oni koji trebaju znati. A ustvari, trebamo to svi znati, bar osnovne podatke. Naravno, ne trebamo i ne moramo biti baš historičari, ali osnovnim informacijama bi trebali raspolagati. Uglavnom se, s pravom, ponosimo našim gradom, a veoma malo ili gotovo ništa ne znamo o njegovoj historiji. Ako želimo da budemo ona prava i atraktivna, jer smo još uvijek samo perspektivna, turistička destinacija, onda se u svakom od nas treba kriti jedan, bar priučeni, turistički vodič.

U svrhu edukacije svih nas, Gradačačana prije svega, a i ostalih zainteresovanih, poslušajte priloženi audio zapis emisije Radija Federacije BiH – Stari BH gradovi, u kojoj se govori o Gradačcu.

U najavi emisije postavljene na portalu federalna.ba se kaže: “On je grad na rubu Bosne, grad Zmaja od Bosne, ali i grad u kojem su živjeli vitezovi križari. U Gradačac nas vodi prof. dr. Nedim Rabić, sa Instituta za historiju u  Sarajevu.”

Urednica i autorica serijala emisija je Sanda Novosel.

 

Radio Gradačac / federalna.ba

Comments are closed.

YouTube