Najnovije vijesti

Koordinacija sindikata grada Gradačca uputila prvomajsku poruku i čestitku

01/05/2021 | objavio Radio Gradačac
Koordinacija sindikata grada Gradačca uputila prvomajsku poruku i čestitku
GRADAČAC

Poštovani radnici i građani,

1. maj – Praznik rada za nas nije samo praznik. On je prije svega podsjećanje na stoljetnu, krvavu i tešku borbu radnika i sindikata za bolje i humanije uslove rada i prava radnika.

Pod okriljem krovne organizacije koja djeluje 117 godina, u kojem periodu je preživjela tri rata i četiri države, sindikat je u našoj zemlji bio i ostao jedini stub zaštite radničkih prava i interesa.

Sindikalna borba danas se suočava sa najtežim izazvovima, posebno u realnom sektoru. Sindikat naspram sebe ima neodgovorne poslodavce koje zanima samo profit, ali i ravnodušne institucije vlasti koje bi trebale biti regulator zaštite prava radnika u odnosu na nesavjesne poslodavace. Zato nam je više nego ikad potrebna međusobna podrška i jedinstvo. Sindikat su svi njegovi članovi, i svaki član sindikata ima svoje mjesto i odgovornost u toj organizaciji. Ne smijemo dozvoliti da nadjača glas nedobronamjernih, onih kojima je sindikat za sve kriv, a ni za šta zaslužan, jer znamo da nije tako. I sa sindikatom je teško, ali bez sindikata bi bilo puno teže.

Nastavak sindikalne borbe je neupitan, bez obzira na teškoće s kojima se suočavamo. Naša ideja vodilja i cilj u toj borbi su radničko dostojanstvo i život dostojan čovjeka. Zato mi nemamo izbora i naša broba na tom putu je kontinuirana, bez obzira na prepreke s kojima se suočavamo. U toj i takvoj borbi imamo obavezu da damo svoj maksimum, svi mi, a ne da isključivu krivicu za svoj težak položaj prebacujemo na druge.

Povodom ovog velikog i značajnog datuma, Koordinacija sindikata grada Gradačca svim članovima sindikata i svim radnicima želi puno sreće i uspjeha u budućem radu i djelovanju, u našoj zajedničkoj borbi za zaštitu i unaprjeđenje prava i interesa radnika, i ostvarivanje boljeg statusa i uslova rada.

SRETAN 1. MAJ – MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA!

Koordinacija sindikata grada Gradačca
Povjerenik
Miralem Topalović

Foto arhiva

Comments are closed.

YouTube