Najnovije vijesti

Korak ka kompletnoj informatizaciji zdravstvene zaštite u TK

12/12/2022 | objavio Radio Gradačac
Korak ka kompletnoj informatizaciji zdravstvene zaštite u TK
Tuzlanski kanton

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić potpisala je danas ugovore o dodjeli računarske opreme koju je za 17 javnih zdravstvenih ustanova na području TK osigurala Vlada Tuzlanskog kantona. Ovo je finalizacija  projekta jačanja informatičke spremnosti javnih zdravstvenih ustanova u Tuzlanskom kantonu, kako bi što spremnije i brže ušle u proces informatizacije zdravstvenog sistema TK.

Olakšan pristup zdravstvenoj zaštiti, pojednostavljen pristup podacima o pojedinom pacijentu, smanjena dužina čekanja te uštede u cijelom sistemu bez papirnih uputnica i formulara dio su benefita koji će omogućiti informatizacija, naglašeno je ovom prilikom.

„Danas smo korak bliže finiširanju projekta Vlade Tuzlanskog kantona  kojim je rebalansom budžeta u martu odobreno 600.000 KM za nabavku informatičke opreme za normalno funkcionisanje integracionog zdravstvenog informatičkog sistema na području TK“, kazala je ministrica Čolić pojasnivši da je u međuvremenu posebno formirana komisija provela javnu nabavku preko Zavoda zdravstvenog osiguranja te da je putem e-aukcije izabran dobavljač.

„Prema zdravstvenim ustanovama ćemo prebaciti sredstva koja će ići preko njihovih osnivača, gradova i općina, kada je u pitanju primarni nivo zdravstvene zaštite, a za ostale direktno preko Kantona“, rekla je ministrica Čolić.

Sredstva će biti iskorištena za nabavku dva tipa računara od kojih je jedan nešto složenije konfiguracije i moći će se koristiti za rentgen dijagnostiku.

 „Važno je da se kaže da više neće biti one obrade podataka o pacijentu kao do sada. Što će te uputnice za dodatne pretrage, ukoliko su potrebne, biti rađene i slane potpuno informatizirano, pomoću e-uputnica, što će sistem biti integriran u smislu laboratorije, u smislu radiološke dijagnostike, svih onih pretraga i svega što obrada jednog pacijenta podrazumijeva kod prijema u jednu zdravstvenu ustanovu“, kazao je ovom prilikom pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla Igor Hudić.

Radio Gradačac / Vlada Tuzlanskog kantona

Comments are closed.

YouTube