Najnovije vijesti

Krizni štab FBiH: Učenicima smanjiti kretanje, zatvoriti i vrtiće

12/03/2020 | objavio Radio Gradačac
Krizni štab FBiH: Učenicima smanjiti kretanje, zatvoriti i vrtiće
FBiH/BiH

Cijeneći trenutnu epidemiološku situaciju u svijetu i Bosni i Hercegovini, uzimajuću u obzir činjenicu da se situacija svakodnevno mijenja vezano za širenje korona virusa, te da je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva uputio je danas novu pooštrenu naredbu prema kriznim stožerima kantonalnih ministarstava zdravstva.

Naloženo je kantonalnim kriznim štabovima da donesu naredbu o obustavi nastave u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području kantona, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove naredbe.  

Kantonalnim kriznim štabovima naloženo je da na području kantona obustave rad dječijih vrtića, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove naredbe.

Naloženo je kantonalnim kriznim štabovima da obustave održavanja kulturnih i sportskih događaja, kao i treninga na području kantona, u trajanju od najmanje 15 dana.

Preporučeno je građanima u Federaciji BiH, kao i stranim državljanima u Federaciji BiH da se u cilju zaštite osobnog zdravlja i zaštita javnog zdravlja građana, striktno pridržavaju svih preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, odnosno kriznih štabova kantonalanih ministarstava zdravstva, kao i zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH. 

Svim učenicima u osnovnim i srednjim školama, kao i studentima na visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području Federacije BiH, dok traje obustava nastave u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama, preporučeno je da izbjegavaju nepotrebno kretanje i zadržavanje na mjestima javnog okupljanja.

Za provođenje ove preporuke odgovorni su roditelji, odnosno zakonski zastupnici malodobnih učenika, a za punoljetne osobe: učenike i studente, navedeno je lična odgovornost.

Građanima u Federaciji BiH, kao i stranim državljanima u Federaciji BiH preporučeno je da izbjegavaju nepotrebno kretanje i zadržavanje na mjestima javnog okupljanja.

Naloženo je menadžmentima zdravstvenih ustanova, bez obzira na oblik vlasništva, kao i nositeljima privatnih praksi u Federaciji BiH da zdravstvenim radnicima i zdravstvenim saradnicima ne odobravaju putovanje u inostranstvo po bilo kom osnovu. 

Naloženo je svim zdravstvenim radnicima i zdravstvenim saradnicima u Federaciji BiH da u uslovima promijenjene epidemiološke situacije, odnosno u uslovima kada je SZO proglasila pandemiju novog korona virusa ne napuštaju Federaciju BiH ni po kom osnovu. 

Preporučeno je svim državljanima Federacije BiH koji žive ili rade u zemljama pogođenim novim korona virusom da ne dolaze u Federaciju BiH, zbog povećanja rizika od unošenja novog korona virusa, a što bi dodatno moglo rezultirati pogoršanju epidemiološke situacije u Federaciji BiH. 

Posebno se pozivaju svi mediji da objavljuju preporuke za stanovništvo za smanjenje rizika od infekcije koje su dostupne na internet stranici Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo.

Radio Gradačac / federalna.ba / AA

Comments are closed.

YouTube