Najnovije vijesti

Krizni štab Grada Gradačac: SAOPĆENJE ZA JAVNOST

05/03/2020 | objavio Radio Gradačac
Krizni štab Grada Gradačac: SAOPĆENJE ZA JAVNOST
GRADAČAC

U redakciju Radio Gradačca stiglo je Saopćenje za javnost Kriznog štaba Grada Gradačac za preduzimanje mjera zaštite gradjana od zaraznih bolesti koje prenosimo u cijelosti:

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, Kriznog štaba Federalnog Ministarstva zdravstva kao i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK, a u cilju provođenja pojačanog epidemiološkog nadzora vezano za pojavu novog Korona virusa,  na području grada Gradačac od 27.02.2020. godine do 05.03.2020. godine 8 osoba je stavljeno pod zdravstveni nadzor, a za koje su izdata rješenja od  strane nadležnog sanitarnog inspektora.

Radi se o osobama koje su unazad 7-10 dana doputovale na područje grada Gradačac iz Italije, sa stalnim ili privemenim mjestom boravka na području grada.

Za vrijeme trajanja kućne izolacije kod svih 8 osoba, a koje su pod zdravstvenim nadzorom od strane nadležnog epidemiologa JZU Dom zdravlja Gradačac dr. Fatime Ibranović Hadžimehić, vršen je svakodnevni telefonski monitoring u pogledu kontrole simptoma (kašalj, visoke temperature iznad 38,5°C, otežanog disanja, bolova u grudnom košu), i tokom monitoringa nije došlo do pojave pogoršanja njihovog prvobitnog stanja.

Moramo istaći činjenicu da su od 03.03.2020.godine 4 osobe (od 8 gore navedenih) samoinicijativno prekinule kućnu izolaciju zbog svojih poslovnih obaveza (radi se o vozačima koji za svoje firme voze u Italiji).

Sa današnjim danom kod preostale 3 osobe nisu registrovani gore navedeni simptomi dok je za četvrtu osobu (koja se nalazi u kućnoj izolaciji) dana 05.03.2020.godine uzet uzorak brisa i isti je proslijedjen Poliklinici za laboratorijsku dijagnostiku UKC Tuzla te za isti očekujemo povratnu informaciju.

Apelujemo i tražimo da sve osobe kojima su izdata rješenja sanitarnog inspektora o izolaciji ista obavezno ispoštuju kao i  da se pridržavaju uputa nadležnog epidemiologa.   

Krizni štab Grada Gradačac i Krizni štab JZU Doma zdravlja koordinirano prate situaciju i o istoj će blagovremeno informisati stanovništvo.

Radio Gradačac /Krizni štab Grada Gradačac

Comments are closed.

YouTube