Najnovije vijesti

Krizni štabi Federacije BiH: Dvosedmični prekid nastave u FBiH

11/03/2020 | objavio Radio Gradačac
Krizni štabi Federacije BiH: Dvosedmični prekid nastave u FBiH
FBiH/BiH

Odlukom Kriznog štaba Federacije BiH, od sutra će na dvije sedmice biti obustavljena nastava u osnovnim i srednjim školama, kao i fakultetima u Federaciji BiH, te otkazane pozorišne i kino predstave, kao i sportske aktivnosti i drugi javni skupovi, saopćeno je iz Vlade Federacije BiH.
 
Federalni ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić izjavio je danas na pres-konferenciji da je epidemiološka situacija u FBiH još povoljna, ali i da zahtijeva maksimalnu orgovornost svakog pojedinca.
 
Odluka o obustavi nastave će tokom dana biti zvanično saopćena za sve škole i fakultete, a te mjere poduzimaju se nakon situacije u vezi s koronavirusom u Evropi, ali i regiji.
 
Ministar Mandić upozorio je učenike da vrijeme koje je trebalo da provedu na nastavi ne provode u zatvorenom i prostoru gdje ima više ljudi, jer je to način prijenosa te bolesti.

Članovi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva savjetuju stanovništvu da ne putuje u države u kojima je zabilježeno najviše slučajeva koronavirusa.
 
Odsad je naloženo i osobama koje dolaze iz Njemačke, Francuske, Španije (bh. i strani državljani) da ostanu kući po povratku u BiH, narednih 14 dana.
 
Ponovno je upućen apel stanovnicima koji su stavljeni pod zdravstveni nadzor da se pridržavaju tih mjera kao i održavaju ličnu i kolektivnu higijenu.
 
Naglašeno je da je važna suradnja svih aktera da bi situacija bila što bolja, a zdravstveni sistem postigao što bolje rezultate.
 
Na području FBiH pod zdravstveni nadzorom su 384 osobe, 32 osobe su testirane od čega su tri pozitivne na koronavirus.  
 
U utorak su potvrđena još dva pozitivna testa na koronavirus u FBiH. Radi se o dva člana porodice ženske sredovječne osobe, koja je prva zaražena. Svi su boravili u Italiji i zajedno se u BiH vratili osobnim automobilom 5. marta. Te dvije osobe nemaju simptome, a nalaze se u kućnoj izolaciji.
 
U BiH je dosada potvrđeno ukupno sedam slučajeva zaraženih koronavirusom.

Radio Gradačac / Vlada FBiH

Comments are closed.

YouTube