Najnovije vijesti

Kroz zajedničke projekte do unaprjeđenja življenja u MZ-ama

06/09/2016 | objavio Radio Gradačac
Kroz zajedničke projekte do unaprjeđenja življenja u MZ-ama
Dešava se

Općina Gradačac jedna je od 23 lokalne zajednice u kojoj se provodi projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“. Projekat je kao zajednička inicijativa Vlada Švicarske i Švedske započeo prije godinu dana, a prva faza bi trebala biti okončana u julu 2019.godine.

1 A

U program, koji implementira UNDP, uključeno je 125 mjesnih zajednica, među kojima i gradačačke MZ-e Bagdale –Ahmetaši, Mionica I, Sibovac, Vida I, Mediđa Donja i Biberovo Polje.

„Puno je aktivnosti na terenu, koje se implementiraju. Ovaj sastanak je jedna od aktivnosti koja će nam pomoći za definisanje buduće vizije mjesnih zajednica u BiH“, izjavila je za Radio Gradačac Mersiha Ćurčić iz UNDP-a.

2 A

„Dosadašnja iskustva su vrlo pozitivna, vrlo afirmativna. Ljudi su zaista zadovoljavajuće reagovali i na opseg aktivnosti koji je pred njima i na znanja koja su usvojili, tako da se nadamo da će te njihove ideje koje imaju vrlo brzo se i konkretizovati na terenu“, rekla je Ćurčić.

Omer Šaldić iz Vijeća MZ Mediđa Donja dosadašnje aktivnosti ocjenjuje uspješnim. „Nadam se da će uključene MZ-e, ali i one koje će se uključiti, imati rezultata. Zavisi sve od samih MZ-a, one ako budu aktivne i projekat će biti uspješan.“, rekao je Šaldić za Radio Gradačac.

3 A

„Mi smo kao ključnu tačku za našu MZ-u definisali prvo kanalizaciju. Projekat je prošao na forumu, nakon čega je niz drugih projekata. Međutim sad smo se u ovom dijelu opredijelili za ponuđeni projekat uređenja dječije igraonice, koja će s vremenom možda prerasti u dječiji vrtić“, rekao je Šaldić.

Kako je istakla Amira Selimović iz Vijeća MZ Bagdale – Ahmetaši učešće u programu predstavlja priliku ovoj zajednici za izgradnju doma, za koji je naprije potrebno osigurati zemljište. „Imamo mi još problema, ali ovo je osnovni. MZ funkcioniše, ali u teškim uslovima“, rekla je Selimović.

4 A

Načelnik Općine Gradačac, Edis Dervišagić, izrazio je zadovoljstvo učešćem u projektu “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” koji za cilj ima povećanje direktnog učešća građena u procesu odlučivanja.

5 A

Revitalizacija mjesnih zajednica smatra se ključnim sredstvom za postizanje ciljeva projekta, koji u ovoj fazi treba kreirati viziju uloge budućih zajednica, sa posebnim akcentom na mišljenje i prijedloge mladih ljudi.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube