Najnovije vijesti

Kruške i jabuke iz Gradačca na tržištu Ruske Federacije

04/11/2019 | objavio Radio Gradačac
Kruške i jabuke iz Gradačca na tržištu Ruske Federacije
Biznis

 

Uprava za zaštitu zdravlja bilja Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je organizovala posjetu proizvođaču voća “Team Agro” d.o.o. Gradačac, jednom od najvećih izvoznika voća iz Federacije BiH na tržište Ruske Federacije.

Predstavnici Uprave za zaštitu zdravlja bilja Bosne i Hercegovine te Federalne uprave za inspekcijske poslove i Inspektorata Vlade Brčko distrikta BiH obišli su voćnjak Amira Nezića te skladišta i mjesta za pakovanje voća.

Voćar Amir Nezić ističe da je ova godina bila jako dobra za proizvodnju ali i da se država mora više brinuti i poticati poljoprivrednu proizvodnju.

Sve više proizvođača napušta voćnjake jer nemaju računa da ulažu u njih,a oni koji rade imaju problem sa radnom snagom u vrijeme berbe. Sve je to problem jer se država ne brine o nama. Daju neka sredstva, ali ona su nedovoljna za poljoprivredu. Da nam daju veće poticaje mi bi podizali voćnjake i imali veću proizvodnju. Ova godina je bila dobra, imali smo kiše, nije bilo grada. Sve u svemu, moglo je biti i bolje ali zadovoljan sam, kaže Nezić.

On je na 10,5 hektara voćnjaka imao rekordne prinose od oko 300 tona šljive, kruške i jabuke. Do sada je uspio na inostrano tržište i u industrijsku proizvodnju plasirati urod šljive i kruške.

Kaže da je potrebno dosta truda i odricanja da bi se isplatila ulaganji i moglo lijepo živjeti od voćarstva.

Ako se kreće s nule, vrlo je teško raditi voćarstvo. Ako je to tradicija, može se lijepo živjeti. Jedni nasadi se vade drugi sade. Ne može se ekstra živjeti, ali se može lijepo živjeti od voćarstva, poručuje ovaj gradačački voćar koji se nada se da bi jabuka iz njegovih voćnjaka mogla naći put do trpeza na Ruskom tržištu.

Kako je istaknuto, cilj posjete gradačačkim voćarima i izvoznicima je preliminarna procjena ovogodišnjeg prinosa voća, kao i kontrola ispunjavanja obaveza proizvođača koji izvoze u Rusku Federaciju.

– Za nas je vrlo važno da samnjimo manipulaciju količinama voća koje se proizvodi u Bosni i Hercegovini. Ovo je bitno jer Uprava za zaštitu zdravlja bilja Bosne i Hercegovine ima svoj registar količina jabuka i krušaka koje se izvoze u Rusku Federaciju. I na osnovu svakog izdatog fitosanitarnog certifikata te količine se odbijaju u tom registru. Time je bilo kakva mogućnost da se izveze više od onoga što se proizvelo je svedena na minimum, rekla je Ajla Dautbašić, stručni saradnik u Upravi za zaštitu zdravlja bilja Bosne i Hercegovine.

Firma “Team Agro” do sada je izvezla oko 120 tona kruške, šljive i jagodičastoga voća. Očekuju da će na tržište Ruske Federacije plasirati ukupno 350 tona voća.

– Očekujemo da će ova godina biti dobra za otkup i plasman voća za tržište Ruske Federacije. Prethodnih godina su bile vrlo niske cijene otkupa i poticaja za proizvođače, pa su mnogi odustajali od proizvodnje. Sada se vide neki pomaci, diže se svijest o kvalitetnoj proizvodnji. Pozitivno je i to što je Vlada TK podigla proizvođačima poticaj na 10 feninga i firmama tri feninga po otkupljenom kilogramu. To će dodatno doprinjeti razvoju voćarskog sektora. Proizvođači biraju nas, mi biramo njih i imamo dobru sadarnju, kazao je  Mirza Taletović, analitičar u firmi Team-Agro Gradačac.

Za ovu sezonu iz Bosne i Hercegovine na tržište Ruske Federacije očekuje se izvoz oko 30.000 tona voća i povrća. Najveći dio odnosi se na jabuku čija je sezona tek počela.

Svake godine orijentaciono kada nemamo zabranu, a nema ni razloga za zabranu, izvozimo preko 23.000 tona jabuke a kruške, jagodičastog voća, ostalo voće i povrće preko sedam hiljada tona. Ulažemo znatne napore da održimo Rusko tržište i ispunimo sve njihove zahtjeve. I to za sada uspijevamo, ističe Goran Perković, direktor Uprave za zaštitu zdravlja bilja Bosne i Hercegovine.

Prilikom posjete Gradačcu, posebna pažnja je posvećena provođenju mjera iz Protokola za osiguranje fitosanitarnih zahtjeva Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije prilikom međusobnih isporuka proizvoda visokog fitosanitarnog rizika.

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube