Najnovije vijesti

Krv darivalo 48 dobrovoljnih davaoca

12/05/2023 | objavio Radio Gradačac
Krv darivalo 48 dobrovoljnih davaoca
GRADAČAC

Povodom  Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca koji se u cijelom svijetu obilježava svake godine od 08. do 15. maja, Crveni križ Grada Gradačac je u saradnji sa Poliklinikom za transfuziologiju UKC Tuzla dana 11.05.2023. godine realizovao akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Akcija je trajala od 09:00 do 14:00 sati u prostorijama Crvenog križa Grada Gradačac. Odazvao se 61 dobrovoljni davaoc. Krv je darivalo 48 davaoca dok 14 građana nije zadovoljilo kriterij za darivanje krvi.

Danas je na akciji darivanja krvi bila i naša nova sugrađanka Razija Lapandić koja je višestruka darivateljica krvi. Rođena je u Banovićima, dugo godina je živjela u Kladnju a od 2023. godine je stanovnik Grada Gradačac. Jedina je žena u Bosni i Hercegovini koja je darivala krv preko 100 puta. Dobitnik je mnogobrojnih priznanja a najvažnije priznanje je “Zlatna plaketa” Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine. Velika nam je čast da je Razija danas u Gradačcu povodom Nedjelje/Tjedna Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca u organizaciji Crvenog križa Grada Gradačac darivala krv 113. put. Veliko hvala, saopćeno je iz Crvenog križa Grada Gradačac.

Na jučerašnjoj akciji 50 put krv su darivali: Nermin Tursić, Sadmir Biberkić i Sead Imamović.

U 2023. godini Crveni križ Grada Gradačac uputit će Crvenom križu Federacije Bosne i Hercegovine prijedloge za dodjelu Srebrne plakete za 50 darivanja za pet doborvoljnih davaoca krvi. To su: Asim Ahmetašević, Refija Kadić, Nermin Tursić, Sadmir Biberkić i Sead Imamović.

Jučer je na akciji krvi bio prisutan veliki broj mladih davaoca koji se redovno odazivaju na poziv Crvenog križa Grada Gradačac kao i 10 mladih davaoca koji su bili volonteri u Crvenom križu Grada Gradačac proteklih 10 godina i koji nisu zaboravili svoj odnos prema ovoj organizaciji.

Zahvaljujemo se svim građanima koji su se odazvali na današnju akciju a posebno našim učenicima mladim volonterima Crvenog križa Grada Gradačac na svesrdnoj pomoći u realizaciji svih aktivnosti Crvenog križa Grada Gradačac, rekao je Amir Kikić sekretar Crvenog križa Grada Gradačac.

Radio Gradačac / Crveni križ Grada Gradačac

Comments are closed.

YouTube