Najnovije vijesti

Kula Zmaja od Bosne večeras u roze boji

01/10/2020 | objavio Radio Gradačac
Kula Zmaja od Bosne večeras u roze boji
GRADAČAC

Think Pink mreža u BiH započinje obilježavanje oktobra – mjeseca svjesnosti borbe protiv raka dojke. Udruženje “Zmajice” Gradačac, kao član mreže, zaslužno je što će nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine – Kula Zmaja od Bosne večeras od 19 sati biti osvjetljena u roze boji.

Na ovaj način, treću godinu zaredom, naš grad se pridružuje globalnoj kampanji jačanja svjesnosti i podrške onima koje se bore sa rakom dojke. Pored naše Gradine, u roze će večeras biti obojeni i mnogi drugi spomenici širom Bosne i Hercegovine.

Oktobar se promoviše kao mjesec borbe protiv raka dojke. Na taj način se utiče na svijest ljudi kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti.

Cilj obilježavanja Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke je podstaći žene da se redovno javljaju na preventivne preglede, jer je to najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vrijeme, a samim tim poveća i stepen izlječenja. Više od 90% bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadijumu.

Rak dojke čini vodeći uzrok obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom svijeta. Ova bolest prijeti sve većem broju žena, a tome doprinosi mala informisanost i neredovni pregledi.

Radio Gradačac / Udruženje “Zmajice” Gradačac / Foto: arhiva

Comments are closed.

YouTube