Najnovije vijesti

Lejla Baturić dobila nagradu Federalnog ministarstva obrazovanja

15/12/2021 | objavio Radio Gradačac
Lejla Baturić dobila nagradu Federalnog ministarstva obrazovanja
FBiH/BiH

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti (FMON) u Sarajevu je, u utorak, 14.12.2021. godine, održana svečana dodjela nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine u školskoj 2020/2021. godini.

Jednokratnom novčanom nagradom podržano je ukupno 60 učenika, odnosno po 30 osnovnoškolaca i srednjoškolaca, iz svih 10 kantona Federacije BiH (po 3 osnovnoškolca i srednjoškolca iz svakoga kantona), a ovaj program je realiziran u saradnji sa kantonalnim ministarstvima obrazovanja, koja su bila zadužena da nominiraju najbolje učenike osnovnih i srednjih škola sa područja svojih kantona, i to prema kriterijima koje je utvrdilo Ministarstvo.

Školama koje pohađaju nagrađeni učenici također su dodijeljena priznanja, i to za prepoznavanje, poticanje i usmjeravanje talentiranih učenika ka putevima utemeljenim na znanju, a priznanja je primilo ukupno 57 osnovnih i srednjih škola.

Među nagrađenim učenicima i školama su Lejla Baturić i OŠ “Musa Ćazim Ćatić” iz Zelinje Donje. To je još jedno priznanja, u nizu, za Lejlu koja je bila učenik generacije OŠ “Musa Ćazim Ćatić”, te pobjednik brojnih takmičenja u nastavnim i vannastavnim aktivnostima. Izdvojimo takmičenja u znanju iz matemtike, fizike, hemije i poznavanju engleskog jezika. Lejla Baturić je na finalnom XXIII takmičenju za polaznike mektebske pouke i takmičenju iz Islamske vjeronauke osvojila prvo mjesto u kategoriji Kiraet III.

  • Školu ne čini zgrada, ni klupe, školu ne čine školske table niti zvono. Školu čine učenici i njihovi nastavnici. Ako imate dobre nastavnike, i vrijedne učenike uspjeh ne izostaje. Još ako dobijete roditelje kao partnere u odgoju i vaspitanju morate biti najbolji. OŠ “Musa Ćazim Ćatić ” sa svojom učenicom Lejlom Baturić danas se našla među najboljima u Federaciji! Ponosimo se priznanjem za prepoznavanje, poticanje i usmjeravanje talentiranih učenika ka putevima utemeljenim na znanju, saopćeno je iz OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Zelinja Donja.

Najboljim učenicima osnovnih škola nagrade je uručio premijer Federacije BiH Fadil Novalić, učenicima srednjih škola pomoćnica federalnog ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Nadija Bandić, dok je priznanja za škole dodijelio sekretar Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti Alden Kajtaz.

Nagrađivanjem i promoviranjem najboljih učenika u Federaciji BiH želi se pružiti podrška učenicima da ustraju u marljivom radu i učenju, kako bi i u narednim godinama nastavili nizati uspjehe na radost i ponos svojih roditelja, nastavnika i škola, ali i cijele zajednice. Manifestacija je samo jedan od vidova podrške ovog Ministarstva unapređenju kvaliteta obrazovanja i stvaranju boljih uvjeta za odgoj i obrazovanje sve djece i mladih u Federaciji BiH.

Kriteriji za izbor najboljih učenika se nisu fokusirali samo na akademska postignuća. Naime, za razvoj jednog prosperitetnog demokratskog društva potrebni su građani koji će pored akademskih znanja posjedovati i druge kvalitete, uključujući razvijene komunikacijske i socijalne vještine, ali i osjećaj za društvenu odgovornost i humanost, afirmirajući na taj način ne samo obrazovnu, nego i odgojnu ulogu škole.

Dakle, prilikom izbora najboljih učenika spektar kriterija bio je veoma širok. Pored uspjeha u učenju, razmatrani su i ostvareni rezultati na federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima iz različitih nastavnih oblasti, kao i doprinos realizaciji aktivnosti koje razvijaju empatiju, vještine kritičkog mišljenja, inovativnost, kreativnost, poduzetništvo i zdrave životne stilove putem nastavnog, vannastavnog i vanškolskog angažmana učenika.

Inače, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke posljednjih 15 godina organizira ovu „promociju znanja i postignuća učenika“. Prethodno, to je bila manifestacija „Znanjem u budućnost“, a već šestu godinu organizira se Manifestacija nagrađivanja najboljih učenika u Federaciji BiH. Iznimka je bila prošla 2020. godina, kada zbog pandemije Covid-19 nismo bili u mogućnosti organizirati samu manifestaciju, ali su najbolji učenici ipak bili nagrađeni, saopćeno je iz FMON.

RAdio Gradačac / FMON / OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Zelinja Donja

Comments are closed.

YouTube