Najnovije vijesti

Lejletu-l-kadr – noć vrijednija od 1000 mjeseci

05/04/2024 | objavio Radio Gradačac
Lejletu-l-kadr – noć vrijednija od 1000 mjeseci
Vjerske zajednice

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Lejletu-l-kadr nastupa u akšam, u petak 5. aprila 2024. godine. U povodu nastupanja mubarek noći Lejletu-l-kadr u džamijama na području Medžlisa IZ Gradačac bit će organizovani prigodni programi i predavanja.

Lejletu-l-kadr je za muslimane najodabranija noć u godini. U ovoj noći počela je objava Kur'ana, posljednje Božije objave i upute čovječanstvu. To je noć Božije milosti a ljudske potrebe. Božije upute i čovjekove radosti. U toj ramazanskoj noći sve se određuje i propisuje, spušta i uzdiže, otvara i zatvara, otkriva i zaogrće, daruje i obveseljava, približava i spaja.

Noć časti, noć najveće vrijednosti i priznanja, noć kada se odigrao najznačajniji događaj od samoga početka ljudskog roda do danas, spoj višeg i nižeg svijeta, spoj Neba i Zemlje – objava Kur'ana i silazak upute cijelom čovječanstvu, kako bismo bili na Pravom putu. Objava najveličanstvenije Knjige, koja je vodilja svim muslimanima do dana Sudnjega. Noć kada je milost Svevišnjeg spuštena svim svjetovima. Noć Lejletu-l-kadr, kako je Kur’an naziva. U trenucima ove noći jačamo svoju duhovnu moć i zahvaljujemo Allahu, dž.š., što nas učini pripadnicima Ummeta Časnog.

Allah, dž.š. u Kur‘anu veli: “Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr – a šta ti misliš šta je noć Kadr?” (El-Kadr, 1.-2.) Allahov Poslanik, s.a.v.s., u hadisu veli: “Ko provede noć Lejletu-l-kadr u namazu vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi bit će mu oprošteni prethodni grijesi.” (Buharija i Muslim)

Ova noć nalazi se u posljednjoj trećini ramazana, najodabranijeg mjeseca u islamu koji je na izmaku. Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci.

 

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube