Najnovije vijesti

Ljiljan na Banderi – Spomenik borcima ARBiH, svečano otvaranje 20. avgusta

07/08/2017 | objavio Radio Gradačac
Ljiljan na Banderi – Spomenik borcima ARBiH, svečano otvaranje 20. avgusta
GRADAČAC

U želji da se primjerenim spomen obilježjem oda poštovanje svim braniocima Bosne i Hercegovine, 2011. godine rodila se ideja o izgradnji spomenika na Banderi, koti 449. Njegova izgradnja je okončana, pa će 20. avgusta Ljiljan, pod kojim su se 90-ih godina okupili branioci naše domovine, biti svečano otvoren kao Spomenik borcima ARBiH.

Spomenički kompleks nalazi se na prostoru od 2 dunuma. Ljiljan visine 16 metara sa pet latica biće okružen parkom koji simbolizuje odbranu ovog dijela Bosne. Sa ove jedinstvene lokacije puca pogled na Gradačac, Posavinu i dio Slavonije.

Aktivnosti na izgradnji spomenika vodilo je Udruženje boraca „Patriotska liga“ Gradačac, gdje ističu da su značajnu ulogu u finansiranju izgradnje ovog objekta imali domaći privredni subjekti. Kako je za Radio Gradačac rekao Tasin Okić, predsjednik Udruženja boraca „Patriotska liga“, do sada je općina Gradačac učestvovala sa 20.000 KM, Ministarstvo za boračka pitanja TK sa 10.000 KM, resorno Federalno ministarstvo 12.000 KM, uz donacije privrednih subjekata i pojedinaca. Projekat je podržala i Islamska zajednica u BiH, a od samog reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića potekla je ideja da se ovaj spomenik proglasi dovištem Domovini, potvrdio je Okić.

U subotu, 19. avgusta, od 19,00 u kompleksu spomenika najavljen je prigodan vjerski program, dok je svečano otvaranje Spomenika borcima ARBiH najavljeno za nedjelju, 20. avgusta, od 11,15 uz učešće visokih zvaničnika svih nivoa vlasti i Islamske zajednice u BiH. Po prvi put bit će proučena Dova za Domovinu.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube