Najnovije vijesti

Maida Omeragić dobitnica priznanja “Volonter godine” Crvenog križa FBiH

05/12/2022 | objavio Radio Gradačac
Maida Omeragić dobitnica priznanja “Volonter godine” Crvenog križa FBiH
FBiH/BiH

Svakog 5. decembra obilježava se Međunarodni dan volontera. Ove godine, taj datum obilježava se pod motom „Budi čovjek. Vjeruj u moć ljubaznosti“. Riječ je o sloganu koji se koristio i za Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca jer, kako su saopćili iz Crvenog križa FBiH (CKFBiH),  vjeruju da su humanost i ljubaznost njihov najjači alati u borbi sa svim poteškoćama s kojim se suočavaju.

I ove godine, cilj nam je ukazati na značaj volontera, kao i na njihov nemjerljiv doprinos u borbi sa poteškoćama sa kojim se naši sugrađani svakodnevno suočavaju. Više od 3.000 aktivnih volontera u Federaciji svakodnevno nas čini više nego sretnim. Oni su zaista ponos i stub naše organizacije jer su u službi humanosti 365 dana u godini. Njihova posvećenost je nepokolebljiva, a njihovo saosjećanje – nesumnjivo, nema granica. Ovo nam je posebno bitno ove godine kada Crveni križ u BiH bilježi 110 godina postojanja, a Crveni križ Federacije BiH 25 godina djelovanja, istakao je generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana volontera dodijeljena su i priznanja Crvenog križa Federacije BiH “Volonter godine”.

Ove godine, dodijeljena su 24 priznanja u devet kategorija. Riječ je o oblasti prve pomoći, dobrovoljnog davalaštva krvi, socijalnim uslugama, odgovoru na katastrofe i krizne situacije, promociji Crvenog križa i humanih vrijednosti, jačanju volonterske mreže te najboljem mladom volonteru.

Priznanje “Volonter godine” za posebno značajne rezultate i ostvarene ciljeve na promociji i unapređenju imidža Crvenog križa u zajednici dodijeljeno je Maidi Omeragić, predsjednici Mladih Crvenog križa Grada Gradačac.

Čast i zadovoljstvo mi je biti volonter Crvenog križa, a trud, rad i zalaganje krunisati  priznanjem volontera godine, te iz dana u dan djelovati na osnovu sedam fundamentalnih principa zajedno sa drugim volonterima. Misija i vizija svih nas je da svijet učinimo ljepšim mjestom, rekla je Maida Omeragić.

Ovogodišnja dobitnica priznanja “Volonter godine” Crvenog križa Federacije BiH, Maida Omeragić rođena je 2003. godine. Osnovnu i srednju školu je završila u Gradačcu. Po zanimanju je medicinska sestra i trenutno obavlja pripravnički staž u JZU Dom zdravlja Gradačac. Certificirani je instruktor prve pomoći.

Predsjednica je Mladih Crvenog križa Grada Gradačac i član Skupštine Crvenog križa Grada Gradačac. Aktivan je član i volonter Crvenog križa od januara 2019. godine. Za predsjednicu Mladih Crvenog križa Grada Gradačac izabrana je 25.9.2021. godine.

– Učestvovala je u mnogim akcijama koje je realizovao Crveni križ Grada Gradačac kao i obilježavanju tradicionalnih datuma Crvenog križa. U svom aktuelnom mandatnom period okuplja veliki broj mladih volontera. Učesnik je nekoliko vježbi spašavanja u svojstvu koordinatora volontera, rekao je Amir Kikić sekretar Crvenog križa Grada Gradačac.

Također, volonteri Crvenog križa FBiH organizirali su i Konferenciju mladih Crvenog križa FBiH koja okuplja zastupnike mladih iz cijele Federacije, a na kojoj je izabrano novo rukovodstvo mladih te su usvojeni strateški dokumenti za njihovo djelovanje.

Crveni križ Federacije BiH se zahvaljuje svim volonterima koji svoju humanu misiju provode uvijek i za svakoga, saopćeno je iz CKFBiH.

Radio Gradačac / CK Grada Gradačac / CKFBiH

Comments are closed.

YouTube