Najnovije vijesti

MEDŽLIS IZ GRADAČAC: Protokol o obavljanju Bajram-namaza i obilježavanju Dana šehida

24/05/2020 | objavio Radio Gradačac
MEDŽLIS IZ GRADAČAC: Protokol o obavljanju Bajram-namaza i obilježavanju Dana šehida
Vjerske zajednice

Medžlis Islamske zajednice Gradačac je objavio Protokol o obavljanju Bajram-namaza i obilježavanju Dana šehida koji u cjelosti možete pročitati u nastavku.


1. BAJRAM-NAMAZ – 5:49 sati

Bajram-namaz će se obaviti u nedjelju 24. maja 2020. godine u 5:49 sati u džamijama i mesdžidima Medžlisa Islamske zajednice Gradačac. Bajram-namaz će se obaviti na način da se upotpune dva rekata, tekbiri, hutba i dova.

Dolazak džematilja u džamiju je 15 minuta prije početka klanjanja bajram-namaza. Imami će na džumi i teravijama upoznati džematlije da su za dolazak na bajram-namaz dužni sa sobom ponijeti masku i sedžadu za obavljanje namaza.

Zadužuju se imami i džematski odbori da, u slučaju potrebe, osiguraju uvjete da se bajram-namaz može obaviti i u haremu džamije za sve one koji ne mogu stati u džamiju.

Preporučuje se osobama iz rizičnih skupina da izbjegavaju dolazak na bajram-namaz u zatvorenom prostoru.

Zadužuju se imami i džematski odbori da prilikom napuštanja džamijskog prostora i harema džamije upoznaju džematlije o načinu izlaska, uz poštivanje fizičke distance.

Zadužuju se imami i džematski odbori gradskih džemata Svirac, Reuf-begova džamija i Bukva da sve džematlije koji ne budu mogli klanjati u matičnim džematima usmjere u džamiju Husejniju gdje će se organizirati bajram-namaz na otvorenom, privremenoj musalli (harem džamije i dio gradskog trga). O toj mogućnosti obavijestiće svoje džematlije u okviru hutbe u petak 22. maja 2020. godine.

2. SABAH-NAMAZ – 4:45 sati

Sabah-namaz će se obaviti shodno ranijim dopisima (instrukcijama, odlukama i uputstvima), uz prisustvo imama, mujezina i članova džematskog odbora. Vjernici se pozivaju da sabah-namaz klanjaju u kućama. Vrijeme sabaha-namaza: ezan i klanjanje 4:45 sati. Salavat proučiti do ezana.

3. DAN ŠEHIDA, ponedjeljak 25. maj 2020. godine

Centralno obilježavanje Dana šehida: Centralno spomen obilježje šehida, poginulih boraca i civilnih žrtava u gradu u 8:00 sati, Mahmut Mahala u 9:00 sati (svi imami), Šehitluci u 9:30 sati, Kadić Bašča u 9:45 sati, Meškino Brdo u 10:15 sati (predvode gradski imami). Obilascima mezarja prisustvuju svi imami, džematlije i građani.

Prijem predstavnika porodica šehida i boračkih udruženja- sala Medžlisa u 10:30.

Učenje tevhida i poklanjanje hatme pred duše šehida u svim džamijama prije podne- namaza u 12:30 sati. Hatmu su proučili gradačački imami.

4. PRIMJENA PROPISA NADLEŽNIH ORGANA

Džematski odbor će pripremiti prostor i upoznati džematlije da su dužni primjenjivati važeće propise nadležnih državnih organa koji se odnose na zaštitu od pandemije koronavirusa (dezinfekciju, maske, fizičko odstojanje i drugo).

Ovaj Protokol je urađen na osnovu instrukcije reisu-l-uleme broj 01-03-1-2065/20 od 21.05.2020. godine uz dodatak elemenata koji se odnose na MIZ Gradačac (vrijeme klanjanja namaza i centralno obilježavanje Dana šehida).

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.


Radio Gradačac / Medžlis IZ Gradačac

Comments are closed.

YouTube